Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Objavila: R.B. ]

06. 05. 2020. 17:29   >>  17:35 1

PLENKOVIĆ

EU spremna da podrži reforme, u pripremi paket pomoći

EU je spremna da podrži sve reformske i evropske napore susjedskih zemalja, poručio je na početku Samita EU - Zapadni Balkan premijer Hrvatske Andrej Plenković. Poruka EU je da se fiansnijski podržava šest susjednih zemalja u borbi pritiv Kovida-19 i da se priprema veliki paket evropske pomoći.

“Danas smo virtuelni domaćini Zagrbačkog samita 2020, između 27 članica EU i šest držva regiona. Poruka ovog sastanka, koji se odvija na inicijativu Hrvatske, je da EU stoji spremna podrzati reformske i evropske napore u svim nama susjedskim zemljama, ne samo u kontekstu pregovora koje već vode Crna Gora i Srbija, ne samo u kontekstu vrlo važne poruke u martu kada je zahvaljujuci diplomatksko- političkom angažmanu Hrvatske i partnera konačno donijeta odluka o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, nego i poruka koja ide prema BiH, za Hrvatsku posebno važnoj zemlji, kojoj želimo pomoći da se osiguraju jednaka prava za sva tri konsitutivna naroda i ostale narode, posebno u pogledu njihove legitimne zastupljenosti u istitucijama, i želimo podržati razgvore koji se vode izmedju Srbije i Kosova“, ističe Plenković.

On je kazao i da je poruka EU da se finansijski podržava šest susjednih zemalja u borbi pritiv Kovida-19 i da se priprema veliki paket evropske pomoći i koje ce pratiti izvještaji o narpetku ovih zemlja.

„Smatramo da smo nakon Zagrebačkog sastanka ovdje u Hrvatskoj prije 20 god. sa ovim sastankom ove godine poslali veliku poruku koja se odnosi na nase susjede i na politiku proširenja i na konkretna postignuca koja ce ostati svojevrsna zaostavština hrvatskog predsjedvanja, a to je i izmjenjena medolologija pregovora o pristupanju“, naglašava Plenković.

Pored lidera 27 država članica EU, šest šefova država ili vlada iz regiona i predstavnika međunarodnih finansijskih institucija, na sastanku učestvuju predsjednici Evropskog savjeta i Komsije, Šarl Mišel i Ursula fon ser Lajen, kao i visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Žozep Borel.

Ivan Mijanović, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније