Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ Objavio: O.Z. ]

17. 04. 2020. 22:25 >> 22:24

LAJČAK

"Moj zadatak je okončanje dijaloga Kosova i Srbije"

Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak izjavio je da je njegov zadatak da uspješno okonča dijalog Kosova i Srbije i da osigura da dvije strane zauvijek riješe sva sporna pitanja.

Lajčak je, za Radio Slobodna Evropa, rekao da postoji samo jedan dijalog Beograda i Prištine, u kojem je EU posrednik, ali je dodao da će nastaviti da usko sarađuje s američkim kolegama jer "SAD i EU dijele zajedničku agendu za region".

"SAD su bile glavni partner EU na Zapadnom Balkanu i glavni partner EU u dijalogu Beograda i Prištine", kazao je Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana.

On je naveo da je dijalog do sada dao značajne rezultate po pitanju kretanja robe i ljudi između Kosova i Srbije, međunarodnog pozivnog broja za Kosovo, integracije srpske policije, sudija i tužilaca u kosovski sistem, redovnog održavanja izbora na cijelom Kosovu, uključivanja Kosova u regionalne inicijative.

Lajčak je rekao da dijeli frustraciju Kosova zbog nedostatka napretka po pitanju vizne liberalizacije i dodao da je njegova poruka članicama EU da Unija, ukoliko zahtijeva od partnera da ispune obaveze, mora da ispuni svoje.

Budući da je Evropska komisija saopštila da je Kosovo ispunilo sve obaveze, Lajčak je kazao da nije pitanje 'da li' već 'kada' će doći do vizne liberalizacije za kosovske građane.

"Desiće se, ne sumnjam u to", dodao je Lajčak koji je 3. aprila imenovan za specijalnog predstavnika za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, sa mandatom od 12 mjeseci.

Zvaničnik američke vlade kojeg je RSE kontaktirao nije imao šta da kaže povodom Lajčakovih izjava, niti da li bi konačni dogovor Srbije i Kosova trebalo da bude postignut u SAD ili u Briselu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније