Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Ivan Mijanović, TVCG

23. 03. 2020. 21:01 >> 21:00
1

70 POSLANIKA EP

Traže tačan datum za otvaranje pregovora

Više od 70 poslanika Evropskog parlamenta uputilo je pismo Evropskom savjetu, dajući podršku Sjevernoj Makedoniji i Albaniji da počnu pregovore o pristupanju EU.

Kako se navodi, „još jedna nepovoljna odluka mogla bi da ugrozi i preokrene napredak koji je već postignut, rezultirajući sljabljenjem proevropskih vlada u regionu“.

„Sve zemlje Zapadnog Balkana s nestrpljnjem čekaju odluku, od koje zavisi stabilnost čitavog regiona. To bi bilo shavećeno kao put naprijed, i poslalo jasnu poruku posvećenosti EU regionu. Odluka bi značila i da EU ispunjava svoja obećanja, nakon što su Evropski parlament i Evropska komisija nedavno procijenile da su te države spremne da počnu pregovore“, navode poslanici EP.

U pismu se traži tačan datum otvaranja pregovora, i pružanje prilike tim zemljama da počnu pregovore „nakon dugogodišnje neizvjesnosti“.

Ambasadori zemalja članica EU postigli su načelni dogovor o nacrtu dokumenta o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. U njemu se, međutim, ne navodi datum kada bi te dvije zemlje mogle da otpočnu pregovaranje.

O tom dokumentu trebalo bi sjutra da raspravljaju ministri evropskih poslova EU na videokonferenciji, a potom se očekuje potvrda lidera zemalja EU.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније