Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Objavila: R.B. ]

23. 03. 2020. 14:51   >>  14:52 3

DRLJEVIĆ

CG pozdravlja napor ka otvaranju pregovora EU

Crna Gora pozdravlja napore koje države članice ulažu da Evropska unija otvori pregovore sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, poručio je glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom, Aleksandar Drljević.

EU je danas odlučiila da otvori pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom, stoji u nacrtu ove odluke. Rok za prvu međuvaldinu konferenciju kojom bi pregovori formalno počeli nije određen. Nova metodologija proširenja može da se primijeni na Crnu Goru i Srbiju, bez promjene pregovaračkog okvira i uz saglasnost ovih zemalja, navodi se u nacrtu, prenosi RTS.

Konačna odluka o otvaranju pregovora sa Skopljem i Tiranom trebalo bi da bude usvojena takozvanom pisanom procedurom do srijede, jer fizičkih sastanaka minstara i lidera EU nema zbog epidemije korona virusa.

O otvaranju pregovora i politici proširenja trebalo bi da utorak preko video konferencije razgovaraju ministri evropskih poslova, a odluku bi trebalo da potvrde i šefovi država i vlada EU.

Odluka kojoj se više puta do sada usprotivila Francuska, ali i Holandija i neke druge zemlje u slučaju Albanije, konačno će biti donijeta ove nedjelje.

Pariz i Hag ublažili su stavove nakon usvajanje nove metodologije proširenja koju je Evropska komisija predložila u februaru i najnovijeg pozitivnog izvještaja o reformama u ove dvije zemlje.

Posljednja prepreka za konsenzus bilo je insistiranje Bugarske i Grčke da se u tekst odluke unesu i stavovi vezani za prava grčke manjine u Albaniji, odnosno poštovanje Prespanskog sporazuma i dogovora o dobrosusjedskim odnosima između Sofije i Skoplja.

Nacrt odluke ne određuje rokove za održavanje prve međuvladine konferencije, već navodi da će se to desiti "čim Evropska komisija pripremi pregovarački okvir." 

Albanija je međutim dobila i dugu listu uslova u oblasti vladavine prava koju treba da ispuni prije održavanja prve međuvladine konferencije.

Lista uključuje sprovođene reforme izbornih zakona, transparentno finansiranje političkih partija i kampanja, nastavak pravosudne reforme, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, mjere protiv pranja novca.

Rješavanje problema neosnovanih zahtjeva za azil albanskih građana u EU i izmjene zakona o medijima su takođe među očekivanim reformama o kojima će izvijestiti Evropska komisija zajedno sa predstavljanjem pregovaračkog okvira za Albaniju, navodi se u nacrtu odluke Savjeta EU.

Savjet EU je i zvanično podržao novu metodologiju proširenja koju je u februaru iznijela Evropska komisija, navodeći da proces treba da bude "predvidljiviji, kredibilniji, dinamičniji i politički vođen, zasnovan na objektivnim kriterijumima, strogom pozitivnom i negativnom uslovljavanju i reverzibilnosti. "

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније