Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: N1, Objavila: M.M.Lj. ]

14. 03. 2020. 15:17   >>  15:16 34

VUČIĆ NAJAVIO

Srbija će spriječiti izvoz životnih namirnica

Srbija će u narednih mjesec dana spriječiti izvoz osnovnih životnih namirnica, a obustaviće se i izvoz dezinfekcionih sredstava, kazao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poslije održavanja ekonomskog kriznog štaba za otklanjanje posljedica po privredu. Broj respiratora od danas je ponovo državna tajna, kazao je Vučić.

 

"Građani ne treba da brinu za osnovne životne namirnice. Planiramo da sa ovim završimo za dva mjeseca. Da za godinu nemamo ništa što bi neko uradio, imamo dovoljno pšenice i brašna, nema problema ni sa uljem, šećerom... Spriječićemo izvoz osnovnih životnih namirnica za najmanje 30 dana", kazao je Vučić na konferenciji za medije poslije sjednice "ekonomskog" kriznog štaba.

Proizvođači dezinfekcionih sredstava i toalet papira svoje prozivode neće moći da izvoze na strana tržišta.

Nedostatak likvidnih sredstava, kada do toga bude došlo, država će nadomjestiti kreditima iz Fonda za razvoj sa kamatom od jedan odsto, najavio je Vučić.

"Imamo 13,5 milijardi eura devizne rezerve, pet milijardi više nego prije nekoliko godina. Imamo 30,5 tona zlata, 9 tona u Bernu u Švajcarskoj da bismo svakog trenutka to mogli da naplatimo. Naša monetarna i fiskalna stabilnost su neupitni", istakao je Vučić.

Kada je u pitanju broj respiratora, kazao je da je jutros nabavio još 50, a da nabavka nigdje nije oglašena.

"Snalazim se. Pa me gonite jednog dana što sam narodu nabavljao respiratore... Zato što ono što nas čeka biće užasno i nikada nećemo biti pripremljeni. Nijedna zemlja nije pripremljena", kazao je Vučić i istakao da je ukupan broj respiratora od danas državana tajna.

Upitan da li će u Srbiji biti uvedeno vanredno stanje, Vučić je rekao da je to mjera koja se odlaže do posljednjeg, a prvog neophodnog trenutka. Ipak, dodao je da ne isključuje mogućnost da vanredno stanje bude uvedeno.

Пратите нас на

Коментари34

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније