Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta, objavila B.B. ]

27. 02. 2020. 22:30   >>  22:35 2

POMPEO

Ukidanje taksi korak ka oživljavanju dijaloga

Američki državni sekretar Majk Pompeo prenio je kosovskom predsjedniku Hašimu Tačiju da očekuje da Kosovo ukine takse na uvoz robe iz Srbije, kao suštinski korak ka oživljavanju pregovora o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa.

U razgovoru sa kosovskim predsjednikom, Pompeo je potvrdio snažno partnerstvo SAD i Kosova ukorijenjeno u trajnoj privrženosti zajedničkim vrijednostima i američkoj podršci suverenom i nezavisnom Kosovu, saopštila je portparolka državnog sekretara Morgan Ortagus poslije jučerašnjeg sastanka.

Takođe je, kako je dodala, ohrabrio Kosovo da iskoristi zamah nedavno potpisanih pisama o namjeri za uspostavljanje vazdušnih, željezničkih i drumskih veza između Prištine i Beograda. On je ukazao i i da očekuje da Kosovo ukine takse na uvoz robe iz Srbije, kako bi građani obje zemlje imali maksimalnu ekonomsku i komeracijalnu korist, kao suštinski korak za oživljavanje pregovora o sveobuhvatnoj normalizaicji odnosa.

Na sastanku sa Tačijem, Pompeo je čestitao Kosovu na uspješnim demokratskim izborima i formiranju vlade čime se jača važnost vladavine prava i ekonomskog rasta kako bi se obezbijedio prosperitet Kosova u budućnosti.

On je podvukao da SAD i dalje podržavaju Specijalizovana vijeća za Kosovo koja obavljaju suštinski posao ostvarivanja pravde za žrtve i jačanja vladavine zakona na Kosovu, dodaje se u saopštenju Stej departmenta.

Kako je saopšteno iz kabineta kosovskog predsjednika, Tači je na sastanku rekao da će "konačni mirovni sporazum" Kosova i Srbije značiti mir za čitavu Jugoistočnu Evropu, okretanje prema budućnosti, razvoj i prosperitet.

On je rekao i da će Kosovo nastaviti da koordinira svaki korak sa SAD.

Tači se juče u Vašingtonu sastao i sa zamjenikom ministra odbrane SAD Dejvidom Norkvistom kome je, kako je saopšteno, prenio zadovoljstvo zbog američke podrške osnivanju vojske Kosova i zatražio povećanje saradnje.

Poslije sastanka s Norkvistom, Tači je na Tviteru napisao da je "za bezbjednost i stabilnost regiona ključno da Kosovo uskoro postane članica NATO".

Norkvist je na Tviteru naveo da američko ministarstvo odbrane "nastavlja da podržava razvoj Bezbjednosnih snaga Kosova i napore u cilju normalizacije odnosa Kosova i Srbije".

Šalja: Takse su štetne, ali moraju da ostanu

Bivši ministar trgovine i industrije Endrit Šalja izjavio je da je taksa uvedena na srpsku robu štetna, ipak, smatra da nema razloga za njeno ukidanje.

Kako je podsjetio za Ekonomija Onlajn, taksa Srbiji uvedena je kao odgovor na srpsku diplomatsku ofanzivu za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, ali je dodao da su takse i štetne za Kosovo, prenosi Kosovo onlajn.

Prema njegovom mišljenju, sve dok razlozi zbog kojih je uvedena budu prisutni taksa bi trebalo da ostane na snazi.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније