Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ Objavio: O.Z. ]

26. 02. 2020. 16:16   >>  16:16 5

TVRDI DA JE PREKRŠIO USTAV

Kurti traži smjenu Tačija zbog tajnog sporazuma sa NATO

Kabinet premijera Kosova Aljbina Kurtija zaključio je da je aktuelni predsjednik Kosova Hašim Tači 2013. godine, dok je bio premijer, prekršio Ustav Kosova i da to opravdava pokretanje ustavnog postupka za njegovo razrješenje sa predsjedničke funkcije.

Iz kabineta premijera saopšteno je da je Kurti obavijestio predsjednicu skupštine Vjosu Osmani o navodnim kršenjima Ustava u "tajnom sporazumu" u 2013. godine između Tačija i tadašnjeg generalnog sekretara NATO Andersa Fog Rasmusena.

Vlada Kosova saopštila je da je Tači putem sporazuma u ime Kosova prebacio Kforu apsolutno pravo veta nad svim budućim misijama Bezbjednosnih snaga Kosova (BSK) na sjeveru za izvjestan period.

Kurti je na konferenciji za novinare rekao da se razmjena pisama sa NATO desila istog dana kada je postignut prvi Briselski sporazum, između Tačija i bivšeg premijera Srbije Ivice Dačića, 19. aprila 2013. godine, s tim da je on bio sakriven.

"Za nas je važno da saznamo ko je tako nešto zatražio? Ne vjerujemo da je tako nešto tražio Brisel od bivšeg premijera. Možda je to zatražila Srbija, ali to je pitanje koje treba da se razmotri", kazao je Kurti.

On je dodao da je u sporazumu izmišljen naziv "sjeverno Kosovo" i da se u njemu navodi da BSK neće ići tamo bez prethodne saglasnosti Kfora.

Prema njegovim riječima, sporazum nije dobio odobrenje kosovskih institucija i o njemu skupština nije informisana, što ukazuje da Zajednica opština sa srpskom većinom i razmjena teritorija "nijesu dvije različite stvari".

Predsjednik Vlade Kosova je istakao i da "pokušaj 'bosnizacije' s jedne, i razmjena teritorije, s druge strane, nijesu dvije različite stvari".

Na pitanje da li razmjena pisama predstavlja međunarodni sporazum, on je to potvrdio, pozivajući se na Bečku konvenciju o pravima sporazuma.

Kazao je da skrivanje jednog takvog sporazuma predstavlja flagrantno kršenje kojim treba da se bave pravosudne institucije.

"Sada je u rukama poslanika Skupštine Kosova, koji mogu da poduzmu dalje korake. Ja ne želim da vršim pritisak u vezi sa tim, ali moja je obaveza da o tome obavijestim predsjednika Skupštine, predsjednika države i državnog tužioca", dodao je Kurti.

Kako je kazao, tu razmenu pisama nije našao u kabinetu, već je dobio od jednog zvaničnika NATO.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније