Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

02. 10. 2013. 11:33 >> 11:37

SE EVROPE O BiH

Region spašava BiH od sankcija?

Na Nacrt izvještaja Monitoring komiteta parlamentarne skupštine Savjeta Evrope o Bosni i Hercegovini, koji će biti razmatran danas, od juče su podnesena četiri amandmana, javlja agencija Anadolija. Usvajanjem ovih amandmana, konačan tekst izvještaja, koji nije pozitivan za BiH, bi se znatno ublažio, pa bi se otvorila mogućnost za izbjegavanje sankcija i suspenziju BiH iz Savjeta Evrope.

Takođe bi ovi amandmani omogućili da u BiH nastave da rade na ključnim pitanjima, prije svega sprovođenju odluke Sejdić-Finci.

Prvi amandman predlaže Parlamentarnoj skupštini SE da raspravu o BiH odgodi za oktobar naredne godine. Amandman su potpisali, uz ostale, i članovi BiH Delegacije pri SE, kao i delegacije zemalja regiona, poput Crne Gore, Srbije i Slovenije.

Drugim amandmanom predlaže se da se rezolucijom SE ohrabre lideri u BiH da nastave dijalog i sprovedu presudu u predmetu “Sejdić-Finci” do kraja ove godine. Ovaj amandman bi zamijenio dio izvještaja u kojem je predloženo Savjetu Evrope da ne prizna izbore 2014. godine ukoliko ne bude na vrijeme sprovedena presuda.

Ista grupa potpisala je treći amandman kojim se traži da Parlamentarna skupština SE traži sprovođenje presude bez odlaganja:

“Parlamentarna skupština traži od Ministarskog komiteta da urgira kod vlasti i političkih lidera u BiH da usvoje amandmane na Ustav i izborno zakonodavstvo kako bi presuda “Sejdić-Finci” bila sprovedena bez odlaganja”. Ovim bi se izmjenio dio nacrta izvještaja koji traži od Ministarskog komiteta da razmotri suspenziju BiH iz Savjeta Evrope.

U obrazloženju amandmana navodi se da bi “suspenzija BiH iz SE predstavljala gubitak kredibiliteta zemlje na međunarodnom planu. To bi moglo proizvesti komplikacije jer zemlja ne bi mogla da organizuje izbore u oktobru 2014. godine, što bi dalje prizvelo veoma konfuznu situaciju sa neizvjesnim ishodom”.

Četvrtim amandmanom ista grupa predstavnika zemalja članica u SE traži da se iz nacrta izvještaja o BiH briše posljednja rečenica koja predviđa preduzimanje koraka na sprovođenju sankcija i suspenziji BiH iz SE ukoliko vlasti nisu napravile progres u sprovođenju ove i prethodnih rezolucija SE.

Monitoring grupa Savjeta Europe je 13. septembra objavila izvještaj o funkcionisanju demokratskih institucija u BiH u kojem izražavaju ozbiljnu zabrinutost stanjem u BiH.

“Kako bi zaustavili perpetualni krug blokada i konfrontacija, vlasti u BiH i ključni politički lideri bi trebalo da preuzmu odgovornost, zaustave opstrukcije i rade konstruktivno na nivou državnih institucija”, navedeno je.

Izvještaj predlaže da, ako ne bude napretka do sljedećih izbora, SE nametne sankcije protiv delegacije BiH, kao i da se razmotri suspenzija članstva BiH u ovom tijelu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније