Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

02. 10. 2013. 10:53 >> 10:53
1

ZA TRI MJESECA

EU Hrvatskoj nije donijela ništa

Kad se gledaju objektivni pokazatelji poput nezaposlenosti, industrijske proizvodnje ili potrošnje, Evropska unija Hrvatskoj nije donijela ništa. Od 1. jula na graničnim prelazima sa Slovenijom i Mađarskom putnike niko ne pita imaju li što za prijaviti.

 

Na 37 prelaza, među kojima je i Bregana, uveden je “one stop control”, na jednom mjestu kontrolu obavljaju hrvatski i slovenski policajci.

Međutim, tri mjeseca kasnije na Macelju je sve po starom. Iako je policija najavila da će “one stop control” uvesti na još 11 prelaza, u tri mjeseca se to nije dogodilo, prenio je RTL.

Život stanovnika u pograničnom području dosta se promijenio nakon ulaska Hrvatske u EU, pogotovo onih koji imaju zemlju s druge strane granice, a neki od njih mogli bi ostati i bez egzistencije, jer do danas nije postignut dogovor između MUP-a, Ministarstva poljoprivrede i Carine o tom kako hrvatski državljani mogu prebaciti preko granice svoju ljetinu za komercijalne i lične potrebe koja se nalazi na njihovoj zemlji, ali s bosanskohercegovačke strane granice.

Nijesu otvoreni ni novi evropski punktovi za informisanje, uprkos što veliki interes postoji. U zagrebačkoj Kući Evrope sedmično primaju stotine građana.

Tri mjeseca članstva više od svega obilježio je sukob s Evropskom komisijom oko Lex Perković. Ministarka vanjskih i evropskih poslova Vesna Pusić tvrdi da je najveća promjena to što Hrvatska na raspolaganju sad ima evropski novac. Nije se dogodilo ni obećavano snižavanje cijena hrane. Evropa je, kažu stručnjaci, samo zaustavila rast cijena.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније