Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92, objavila B.B. ]

18. 02. 2020. 12:12 >> 12:13

U BEOGRADU

Suđenje Šariću odloženo 23. put, advokatima kazne

Izlaganje završnih riječi na suđenju Darku Šariću i grupi njegovih 16 saradnika optuženih za pranje 22 miliona eura u Srbiji, danas je ponovo odloženo, zbog izostanka branilaca šest optuženih.

Zbog nedolaska na završnicu suđenja, sud je advokatima izrekao novčane kazne od po 120.000 dinara.

Ovo je, inače, 23. put kako se suđenje za pranje para odlaže.

Ovog puta suđenje je odloženo za 23. mart i planirano je da traje cijelu sedmicu, zaključno sa 27. martom. Suđenje će se držati u Specijalnoj sudnici Okružnog zatvora u Beogradu.

Inače, advokati su dopisom od suda tražili da se završne riječi na ovom suđenju odlože do okončanja sjednice Apelacionog suda po žalbama na prvostepenu presudu kojom je Šarić zbog organizovanja grupe za krijumčarenje kokaina, u decembru 2018. godine, osuđen na 15 godina zatvora.

Apelacioni sud će početi da razmatra žalbe 24. februara na javnoj sjednici koja je planirana za 10 radnih dana.

Inače, izlaganje završnih riječi na suđenju za pranje para odlaže se od septembra 2019. godine.

Krajem januara je bilo odloženo zbog izostanka Šarićevog branioca po službenoj dužnosti, koji mu je dodijeljen prošle jeseni, nakon što je optuženi otkazao punomoćje svim svojim izabranim advokatima.

Zbog otkazivanja punomoćja, suđenje je bilo odloženo za više od dva mjeseca, a među razlozima za odlaganje bili su i zahtjevi ovog optuženog za izuzeće predsjednika sudskog vijeća Siniše Petrovića, od kojih nijedan nije usvojen.

Nakon što budu okončane završne riječi tužilaštva, optuženih i njihovih advokata, sud će zakazati izricanje prvostepene presude.

Pored Šarića, za pranje para u Srbiji, ubacivanjem "prljavog novca" u legalne tokove, optuženo je još 16 osoba.

Tužilaštvo tvrdi da su Šarić i ostali "oprali" oko 22 miliona eura, zarađenih prodajom kokaina, a optuženi su to negirali.

Prema navodima optužnice za pranje para, novac od prodaje kokaina koji je nabavljan u zemljama Južne Amerike prebacivan je u Srbiju preko ofšor kompanija i uplaćivan na račune domaćih preduzeća i pojedinih banaka.

Ova sredstva korišćena su za privatizaciju društvenih preduzeća, ali i kupovinu nekretnina i zemljišta.

Novac je, između ostalog, ulagan i u novosadski "Putnik", "Mitrosrem" iz Sremske Mitrovice, "Palić" iz Subotice, brojne nekretnine na Zlatiboru.

Optuženi se, međutim, brane da su investirali u preduzeća i zemljišta, ali i da je riječ o legalno zarađenom novcu.

Pored Šarića, u ovom slučaju optuženi su Nebojša Jestrović, Andrija Krlović, Predrag Milosavljević, Radovan Štrbac, Zoran Ćopić, Marinka Vučetić, Dubravka Štrbac, Stevica Kostić, Boban Stojiljković, Bojan Stanojković, Erdin Aguš, Goran Vučković, Nebojša Spasić, Nemanja Krstajić, Goran Bogdanović i Marko Dabović.

Šarić se, nakon višegodišnjeg bjekstva, 18. marta 2014. godine predao srpskim vlastima, nakon čega je uhapšen i od tada se nalazi u pritvoru.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније