Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

18. 02. 2020. 12:50 >> 12:49

EK PONOVILA STAV

Pregovori sa S.Makedonijom i Albanijom prije Samita u Zagrebu

Evropska komisija (EK) je ponovila stav da pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom treba da počnu što prije, imajući u vidu činjenicu da su te dvije države ispunile uslove za otvaranje pregovora sa Evropskom unijom (EU).

Iz EK očekuju da se otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom može dogoditi prije Samita EU i Zapadni Balkan koji je najavljen u maju u Zagrebu.

Portparolka evropskog komesara za proširenje i susjedsku politiku, Ana Pisonero istakao je da Komisija smatra da su obje zemlje ispunile kriterijume za početak pregovora.

"Komisija ostaje pri stavu i preporuci da se otvore pregovore što je prije moguće jer su obje zemlje učinile ono što je bilo traženo i nastavile reforme", rekla je Pisonero, prenosi Tanjug.

Ona je kazala da je EK spremna i da se nada da je moguće da se dogodi prije samita EU i Zapadnog Balkana u Zagrebu, ali da ne mogu da predvide kako će se države-članice odnositi po tom pitanju.

Na neformalnom sastanku EU sa liderima Zapadnog Balkanu u nedjelju, predsjednica EK Ursula fon der Lajen je naglasila da je interes EU da se približe ove dve zemlje Briselu, ocenjujući to kao "prioritet Komisije".

Francuski predsjednik Emanuel Makron na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji je izjavio da će, ukoliko rezultati vanrednih izvještaja EK za Sjevernu Makedoniju i Albaniju budu pozitivni, podržati početak pregovora EU sa Skopljem i Tiranom.

Vanredni izvještaji o napretku Sjeverne Makedonije i Albanije očekuju se početkom marta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније