Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92, objavila B.B. ]

18. 02. 2020. 22:18 >> 22:18
15

REAKCIJE U BIH NA DODIKOVE IZJAVE

Izetbegović poručio da je ugrožen mir

Odluke parlamenta Republike Srpske i izjave Milorada Dodika da će se taj entitet odvojiti od BiH i naći način za neki državni oblik sa Srbijom, izazvali su buru reakcija zvaničnika u BiH.

Predsjednik SDA i nekadašnji bošnjački član Predsjedništva BiH, je juče izjavio da misli da stanje nije takvo da će se BiH ponovo morati braniti oružjem, ali je takođe ocijenio da je sadašnja kriza krajnje ozbiljna, prenio je Index.hr.

"Ako sruše mirovni sporazum, srušiće mir. Ne dao bog da se krene u takav jedan scenario", kazao je Izetbegović u intervjuu za sarajevsku televiziju "Hayat".

Kazao je i da je problem u tome što i srpska i hrvatska strana traže izmjenu ustava po svojim mjerilima, ali da je SDA odlučan da ne popusti pred ucjenama.

"Neka izvole, ući ćemo u krizu, a videćemo ko će najduže izdržati. Mi alternative nemamo. Ovde treba tvrdo igrati", kazao je Izetbegović.

Ponovo je pozvao predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića da razmisli kuda ga vodi javno proklamirano savezništvo s Dodikom.

"Uporno upozoravam Čovića da ne ide u tom smjeru u kojem je išao (Mate) Boban s (Radovanom) Karadžićem svojevremeno. Kada se sve završilo, pola Hrvata u ovoj zemlji nije bilo, a radi jedne lavirajuće politike koja je bila nedosljedna. Nepravedno je staviti se u ovom času na stranu Dodika zbog Hrvata koje je on u RS-u pomnožio s nulom. Hrvati se tamo ni za šta ne pitaju", kazao je Izetbegović.

Incko: Entiteti u BiH nemaju pravo da se otcijepe

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je da je uvjeren da do referenduma u Republici Srpskoj neće doći, zbog prošlosti.

"Čak i ako bi se referendum desio, ne bi imao zakonske validnosti", rekao je Incko za televiziju N1.

On je dodao da će OHR insistirati na poštovanju Dejtonskog sporazuma kojim je zagarantovan suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine, kao i da postoji i Ustav BiH.

"Po Dejtonskom sporazumu, entiteti nemaju pravo da se otcijepe. Otcjepljenje bi bilo prekoračenje crvene linije, a međuentitetska linija nije nikakva granica", rekao je on.

Takve linije, objašnjava, postoje u Hrvatskoj kao županije, a u Njemačkoj kao pokrajine.

"Ali sve je to BiH koja vuče svoj teritorijalni suverenitet i ne smijemo zaboraviti da je BiH primljena u UN kao jedinstvena država 1992. godine, zajedno sa Slovenijom, Hrvatskom. Sve su primljene isti dan u UN i to je oslonac i temelj za BiH. Unutrašnje granice su se mijenjale u Dejtonu, ali samo unutrašnje", naveo je Incko.

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније