Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta, objavila B.B. ]

15. 02. 2020. 14:08 >> 14:07

ZBOG KRŠENJA SPORAZUMA

Ministarka Mizrahi razriješena dužnosti

Parlament Sjeverne Makedonije razriješio je tehničku ministarku za rad iz opozicione VMRO DPMNE Rašelu Mizrahi zbog kršenja Ustava i Prespanskog dogovora.

Ministarka za rad i socijalnu politiku u prelaznoj vladi razriješena je noćas oko četiri sata, poslije petočasovne rasprave, na predlog tehničkog premijera Olivera Spasovskog.

On je taj zahtjev podnio 12. februara nakon što se Mizrahi medijima nekoliko puta obratila ispred table ministarstva na kojoj piše staro ime države "Republika Makedonija", zbog čega je Grčka uložila verbalnu protestnu notu za kršenje Prespanskog dogovora.

Opozociona VMRO DPMNE nije odgovorila na zahtjev premijera Spasovskog da predloži novog ministra koji bi zamijenio Rašelu Mizrahi, tvrdeći da ona posao radi odgovorno i da nije prekršila ni Ustav, ni Prespanski dogovor.

Lider VMRO DPMNE Hristijan Mickoski je jutros na svom Fejsbuk profilu objavio fotografiju sa Mizrahi, ocjenjujući da je smijenjena "zato što voli Makedoniju".

Za razrješenje Mizrahi glasala su 62 poslanika u parlamentu od 120 mjesta, dok je 26 bilo protiv.

U prelaznoj vladi Sjeverne Makedonije, koja je formirana 3. januara da bi organizovala i sporevela vanredne parlamentarne izbore 12. aprila, Rašela Mizrahi je bila jedna od dvoje ministara iz VMRO DPMNE koji osporava Prespanski dogovor.

Predsjednik palamenta Talat Džaferi odlučio je juče da Sobranje neprekidno zasjeda do sjutrašnjeg raspuštanja zbog vanrednih parlamentarnih izbora, kako bi usvojili nekoliko zakona koji su važni za evropsku integraciju zemlje, među kojima je i novi zakon o javnom tužilaštvu.

Oko tog novog zakona o tužilaštvu, koji EU očekuje od sadašnjeg parlamenetarnog sastava, vladajuća SDSM i opzicioni VMRO DPMNE ne uspijevaju da se dogovore skoro jednu godinu.

Rasprava o predlogu zakona o tužilaštvu završena je prije sjednice o smjeni Mizrahi, ali zakon nije stavljen na glasanje jer u tom trenutku u plenarnoj sali nije bilo dovoljno poslanika da bi dobio potrebnu dvotrećinsku većinu.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније