Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Mina, Objavila: R.B. ]

08. 02. 2020. 23:10   >>  23:08

33,5 MILIJARDI

Slovenija s rekordnim izvozom i uvozom

Slovenija je prošle godine ostvarila rekordan izvoz od 33,5 milijardi eura, ali za razliku od ranijih godina i deficit u robnoj razmjeni od 564 miliona eura, jer je uvoz rastao brže od izvoza.

Izvoz je u prošloj godini iznosio 33,5 milijardi eura, što je porast od 8,5 odsto u odnosu na 2018. godinu, dok je uvoz porastao 10,9 odsto i dostigao takođe rekordne 34 milijarde eura, objavio je slovenački statistički ured.

Na države članice EU odnosi se 73,7 odsto cjelokupnog izvoza po vrijednosti kao i 73 odsto izvoza, što je blago smanjenje udjela zajedničkog europskog tržišta u ukupnoj spoljnotrgovinskoj razmjeni, prenosi SEEbiz.

Istovremeno je povećan udio izvozno-uvoznih aktivnosti s trećim državama, premda tržište EU i dalje ostaje najvažnije za Sloveniju.

Njemačka s 18,9 postotnim udjelom u ukupnom izvozu i dalje ostaje vodeći slovenački spoljnotrgovinski partner, a slijede Italija sa 11,6 odsto, Hrvatska 8,6 odsto, Austrija 6,8 odsto i Švajcarska 6,7 odsto.

Kada je riječ o uvozu u Sloveniju, na prvom mjestu je opet Njemačka sa 16,1 odsto, a slijede Italija sa 14 odsto, Austrija deset odsto i Hrvatska pet odsto.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније