Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Anadolija [ Objavio: O.Z. ]

04. 02. 2020. 14:50 >> 15:06
9

ČETIRI VJERSKA POGLAVARA

Zajedno se pomolili za sve žrtve rata u BiH

Vjerski poglavari četiriju tradicionalnih religija u Bosni i Hercegovini danas su u prostorijama Jevrejske zajednice u Sarajevu zajedno uputili molitvu za sve žrtve proteklog rata u BiH.

Molitvu su predvodili reis Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, kardinal Vinko Puljić, jerej Nemanja Đureinović i Igor Bencion Kožemjakin, hazan Jevrejske opštine Sarajevo.

Kavazović je tom prilikom poručio da je veoma radostan da se ovdje u BiH nakon teške prošlosti zajednički prisjećaju žrtava, te da se osuđuje svako negiranje žrtava, bez obzira odakle dolazile.

"Mi kao ljudi, a prije svega i kao vjerski dostojanstvenici, cijenimo svaku žrtvu koja je pala u BiH i isto tako ja se zalažem da osuđujemo svakog zločinca, bez obzira na ime i prezime. Ovaj današnji dan potvrđuje našu zajedničku opredijeljenost da se sjećamo žrtava i, naravno, da iz onoga što nam se dogodilo uzmemo pouku i naučimo lekciju", rekao je Kavazović.

Istakao je i da vjeruje da su religijske zajednice u BiH u proteklom periodu radile dosta na izgradnji međuvjerskog dijaloga i saradnje.

"Mislim da su se religijske zajednice trudile da povrate život u lokalne zajednice, jer se tamo, ustvari, život odvija. A što se tiče politika, one naravno imaju svoje razloge zašto se ponašaju tako kako se ponašaju. Nismo uvijek srećni onim što politike čine. Ponekad smatram da politike koriste našu multietničnost u državi i suprotstavljaju narode jedni drugima, ali i tu, naravno, ne trebamo izjednačavati sve", dodao je Kavazović.

Kardinal Puljić je istakao da je uvijek vrlo važno poduzimati napore u borbi protiv mržnje i negiranja prava drugih ljudi.

"To što se dogodilo nemilo u Drugom svjetskom ratu i poslije rata, danas čovječanstvo nije svjesno koliko je važno da se borimo protiv takvih elemenata kao što je mržnja, isključivost, negiranje prava čovjeka ili ugrožavanje dostojanstva čovjeka", rekao je Puljić, napominjući da je i današnja molitva važna u cilju izgradnje poštovanja različitosti, jer će se tada, kako je kazao, svaki pojedinac istinski osjećati sigurnim i imati perspektivu života.

Nakon zajedničke molitve, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH i predsjedavajući Skupštine Međureligijskog savjeta BiH, Jakob Finci i zamjenica glavnog direktora USAID-a Boni Glik potpisali su novi ugovor.

Finci je istakao da je ovo veoma važan trenutak i korak naprijed u okviru jačanja međureligijske saradnje i dijaloga u BiH.

"Ovo je još jedan korak naprijed u našoj saradnji sa svim stranim agencijama u našoj zemlji. Ovo je veliki doprinos našem gradu i našim naporima u onome što želimo da postignemo, a to je izgradnja trajnog mira i ukidanja jezika mržnje koliko god je to moguće", rekao je Finci.

Svečanom programu i potpisivanju ugovora su prisustvovali i američki ambasador u BiH Erik Nelson, direktorica USAID-a za BiH Nansi Eslik, članovi američke delegacije iz Vašingtona i brojni članovi religijskih zajednica i Međunarodnog religijskog savjeta BiH.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније