Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Klix.ba, objavila B.B. ]

31. 01. 2020. 10:13 >> 10:13
1

DONIJETA ODLUKA

Sud EU nenadležan za spor Slovenije i Hrvatske

Sud Evropske unije u Luksemburgu proglasio je da nije nadležan za odlučivanje o graničnom sporu između Slovenije i Hrvatske, ali su te dvije države članice, ipak, obavezne, u skladu s člankom 4. stavkom 3. UEU-a, lojalno sarađivati na pronalaženju konačnog pravnog rješenja tog spora u skladu sa međunarodnim pravom.

Ovom odlukom Sud je prihvatio hrvatski prigovor o nenadležnosti i postupak se automatski obustavlja. Odluke Suda EU-a su konačne i nema žalbe.

Slovenski mediji ističu da je sud naložio da dvije zemlje ulože napore da u skladu s člankom 4. Ugovora o EU nađu rješenje spora.

"Sud Evropske unije nema nadležnost za odlučivanje o graničnom sporu između Slovenije i Hrvatske, ali prema Ugovoru o Evropskoj uniji, te su države članice dužne uložiti lojalne napore da pronađu konačno pravno rješenje ovog spora u skladu s međunarodnim pravom", napisali su iz Suda EU, a prenose slovenski mediji.

Presudu je pročitao predsjednik Suda Koen Lenerts.

Slovenija je pokrenula postupak protiv Hrvatske na temelju članka 259 Ugovora o funkcioniranju Europske unije (UFEU) i predložila Sudu EU-a da utvrdi krši li Hrvatska 2. i 4. članak Ugovora, koji govori o poštivanju vladavine prava i lojalnoj saradnji među državama članicama EU-a. Slovenija takođe tvrdi da Hrvatska krši uredbu o zajedničkoj ribarskoj politici, šengenskim propisima o kretanju osoba, te direktive pomorskom prostornom planiranju.

Hrvatska je uložila prigovor o nenadležnosti, jer smatra da Sud EU-a nije nadležan odlučivati o zahtjevima Slovenije u navedenom postupku s obzirom na to da između dviju država nije riječ o sporu o primjeni i tumačenju prava EU, nego da je riječ o sporu koji se odnosi na tumačenje i primjenu međunarodnog prava, koji treba rješavati primjenom pravila međunarodnog prava i za to predviđenim sredstvima mirnog rješavanja sporova, uključujući pregovore.

Odluka je donesena puno ranije nego što se očekivalo, samo mjesec i po dana nakon objave mišljenja nezavisnog advokata o ovom predmetu koji je u potpunosti odbacio slovenske argumente. Obično od objave mišljenja nezavisnog advokata do odluke Suda prođe nekoliko mjeseci i stoga se odluka očekivala negdje na proljeće.

Moguće je da je ta brzina povezana s Bregzitom. Naime, sudac izvjestitelj za ovaj slučaj je Britanac Kristofer Vajda koji mora napustiti Sud istovremeno kad i Velika Britanija Evropsku uniju.

Sudac izvjestitelj priprema nacrt presude, a ako mu istekne mandat prije nego što se presuda može donijeti, imenuje se drugi sudac izvjestitelj.

U Velikom vijeću od petnaestak sudaca koji su se bavili slovenskom tužbom bili su i Slovenac Marko Ilešič i Hrvat Siniša Rodin. Njome predsjeda predsjednik Suda, belgijski sudac Lenerts.

Nezavisni advokat Suda EU, Estonac Prit Pikame, objavio je 11. decembra 2019. mišljenje da Sud nije nadležan za taj slučaj. Njegovo mišljenje je potpuno u skladu s hrvatskim argumentima.

Nezavisni advokat Pikame smatra da sa stajališta prava EU, granica između Hrvatske i Slovenije nije utvrđena odlukom arbitražnog suda, dok je slovenačko stajalište da je time granica definitivno utvrđena i da se o tome ne može više pregovarati.

Nezavisni advokati su posebnost Suda EU, oni ne zastupaju ničije interese, ni stranaka, ni javnosti, nego samo daju stručno mišljenje o relevantnim pravnim pitanjima, a sud nije obavezan uvažiti mišljenje nezavisnog advokata.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније