Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

28. 09. 2013. 20:37 >> 20:39
3

RS NIJE DRŽAVA

Krajišnik: Milošević uz viski dao Sarajevo

Haški osuđenik Momčilo Krajišnik tvrdi da je bivši predsjednik SRJ i Srbije Slobodan Miloševic "glavni krivac” što je Sarajevo pripalo Federaciji BiH, a ne RS.

"Nemam simpatija prema Miloševiću, jer vam je dao Sarajevo. Milošević vam je dao Sarajevo uz čašu viskija. Ako bi neko trebalo da slavi Miloševića, onda ste to vi”", rekao je Krajišnik u emisiji sarajevske FACE TV, prenosi zagrebački “Večernji list”.

Za Krajišnika Republika Srpska nije država već je to međunarodno priznati subjekt Bosna i Hercegovina.

Krajišnik, koji je nedavno pušten iz zatvora nakon 13 godina robije na koju ga je osudio Haški tribunal zbog progona i prisilne deportacije nesrpskog stanovništva, kaže da je Republika Srpska samo jedan dio BiH.

"Međunarodno priznati subjekt - država je Bosna i Hercegovina. I tu nema spora. Ja nikad neću reći da je Republika Srpska država u pravom smislu. Republika Srpska jedan dio BiH i tačka”, rekao je Krajišnik u emisiji koja će, kako se navodi, na FACE TV, biti emitovana večeras.

Krajišnik je kazao da je podjela BiH dogovorena još 1993. godine, ali da je rat trajao još dvije i po godine dok na terenu nije postignuta podjela teritorije u srazmjeri 51 odsto za Federaciju BiH i 49 odsto za Republiku Srpsku.

Krajišnik svoje najljuće protivnike u ratu, vođe muslimanskog naroda Aliju Izetbegovića i Harisa Silajdžića ne smatra ratnim zločincima. Naprotiv, kako se navodi, on je pohvalio njihovo djelovanje u ratu od 1992. do 1995. godine.

"Na našoj strani ljudi optužuju Aliju Izetbegovića, Silajdžića i druge, a ja smatram da su oni radili i trudili se koliko su znali i umjeli. Ja im nikada ne bih sudio jer smatram da oni nisu krivi”, rekao je Krajišnik, navodi “Večernji”, koji smatra da je on još jednom iznenadio bosansku i srpsku javnost.

Inače, Krajišnik je bio predsjedavajući Narodne skupštine Republike Srpske i član Predsjedništva BiH od 1996. do 1998.

Krajišnik je optužen za zločine, etničko čišćenje i genocid u BiH. Uhapšen je 3. aprila 2000. godine, a kaznu je odležao u Haškom tribunalu i u Velikoj Britanijji. Oslobođen je optužbi za genocid i osuđen na 27 godina zatvora. Sud mu je kasnije smanjio kaznu na 20 godina, a pušten je prije mjesec dana nakon odslužene dvije trećine kazne.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније