Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92, objavila B.B. ]

22. 01. 2020. 11:05   >>  11:04 1

ISA MUSTAFA PORUČIO

Kurtiju rok od pet dana da formira vladu

Predsjednik druge po snazi albanske stranke Demokratskog saveza Kosova, Isa Mustafa, dao je rok od pet dana mandataru Aljbinu Kurtiju da formira vladu. U suprotnom, piše prištinski Zeri, Mustafa je upozorio na neuspjeh postizanja koalicionog sporazuma i formiranja nove vlade.

Susret Kurtija i Mustafe još nije najavljen.

Zeri ovu poruku Mustafe vidi kao ultimatum Pokretu Samoopredjeljenja da nova vlada bude formirana do kraja ove sedmice ili će morati da se zaključi da nema uslova za postizanje sporazuma između dvije najuticajnije albanske stranke.

Na jučerašnjoj sjednici Predsjedništva DSK, održanoj samo dan nakon što je Kurti dobio mandat od predsjednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija za formiranje vlade, Mustafa je još jednom zahtijevao od Samoopredjeljenja da pristane na izbalansirani koalicioni sporazum.

Ustavni rok za formiranje vlade je počeo da teče prije dva dana i Kurtiju je preostalo još 13 dana da formira vladu nakon vanrednih parlamentarnih izbora, koji su na kosovskoj teritoriji održani prije tri i po mjeseca.

Po dobijanju mandata od Tačija, Kurti je video porukom pozvao Mustafu da se DSK vrati za pregovarački sto kako bi konačno pronašli zajednički jezik za postizanje sporazuma o zajedničkom upravljanju.

U tom pozivu objavljenom na fesjbuk profilu, Kurti je Mustafi jasno stavio do znanja da neće pristati na povlačenja svog stranačkog kolege Glauka Konjufce za mjesta predsjednika parlamenta, što, inače, DSK očekuje kako bi to mjesto pripalo Mustafinoj stranci.

Kurti je takođe jasno stavio do znanja da Samoopredjeljenje nije prihvatilo posljednju ponudu DSK kojom se traži povlačenje Konjufce.

Kurti je Mustafu samo pozvao da se vrati za pregovarački sto.

Sudeći po izjavama Kurtija i Mustafe i Samoopredjeljenje i DSK tvrde da žele zajedničku vladu, ali su prepreke za to evidentne.

Mustafa smatra i da Samoopredjeljenje treba sa više pažnje da razmotri predlog DSK.

"Bili smo u kotaktu sa Kurtijem i naš stav je da treba da postignemo sporazum ili da saopštimo da naši napori nijesu dali rezultate", jasan je Mustafa.

S druge strane, Kurti je izrazio spremnost da formira vladu i bez DSK, ukoliko, kako je rekao, ta stranka glasa da on bude premijer, sa čim se Mustafa saglasio.

Dvije ključne prepreke za formiranje zajedničke vlade Samoopredjeljenja i DSK su pozicija kosovskog predsjednika, nakon što Tačiju istekne mandat i dogovor da mjesto predsjednika parlamenta pripadne Mustafinoj stranci, na šta Kurti ne pristaje.

Prema pisanju prištinske Gazete Expres jedine tri opcije u trenutnoj situaciju su: Eventualni sporazum između DSK i Samoopredjeljenja, prema kojem bi Konjufca trebalo da podnese ostavku na mjesto predsjednika parlamenta ili da Aljbin Kurti formira manjinsku vladu sa 10 ministara iz Samoopredjeljenja, uz podršku DSK.

Treća opcija su novi vanredni parlamentarni izbori na kosovskoj teritoriji.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније