Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta, Objavila: R.B. ]

16. 01. 2020. 20:53   >>  20:55 5

VRIJEDAN 12,2 MILIONA

Izgradnja autoputa Skoplje-Kosovo počinje na proljeće

Izgradnja autoupta od Skoplja do mjesta Blace na granici sa Kosovom počeće na proljeće, najavili su danas predstavnici Vlade Sjeverne Makedonije.

Ugovor o izgradnji prva dva kilometra tog autoputa vrijedan oko 12,2 miliona eura direktor Državnih puteva Sjeverne Makedonije Zoran Kitanov potpisao je sa firmom Granit, koja ima obavezu da tu dionicu završi za 18 mjeseci.

"Građevinski radovi će početi ovog proljeća, a prvim kilometrima autoputa moći ćemo da vozimo na ljeto 2021", rekao je on nakon potpisivanja ugovora u Vladi Sjeverne Makedonije.

Prema riječima Kitanova, u naprednoj fazi je priprema izgradnje i preostalog dijela autoputa Skoplje- Blace, u dužini od destak kilometara.

Taj autoput se na granci spaja sa autoputem Priština - Elezov Han (Djeneral Janković), koji je pušten ze saobraćaj krajem maja prošle godine.

Nakon završetka autoputa do Blaca, prema riječima vicepremijera Sjeverne Makedonije za evropska pitanja Bujara Osmanija, "Skoplje i Priština, kao najbliži glavni gradovi u regionu, biće udaljeni manje od jedan sat".

"Danas ispravljamo nepravdu koja se, na žalost, provlačila skoro 20 godina. Projekat Skoplje-Blace nije nov, već je inicijativa koja je započeta davno, ali je na jedan ili drugi način, sve vrijeme odstranjivana iz prioriteta ove države i za šta su bili potrebni vanserijski napori da se ponovo vrati u fazu realizacije u kojoj je sada", rekao je Osmani.

Prema vladi u Skoplju, cijeli projekat autoputa Skoplje – Blace, u ukupnoj dužini od skoro 13 kilometara, procijenjen je na blizu 120 miliona eura. Od toga je 27 mliona eura obezbijeđeno kao nepovratna sredstva iz novca EU za Zapadni Balkan, oko 70 miliona eura je predviđeno kao zajam EBRD, a ostatak će biti obijezbeđen iz državnog budžeta.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније