Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

27. 09. 2013. 23:42 >> 23:57
5

BEOGRAD

Svijet razočaran zabranom Prajda

U prvim reakcijama na zabranu Parade ponosa u Beogradu zvaničnici ocjenjuju da je Vlada Srbije propustila priliku da pokaže da poštuju ljudska prava. Evropski komesar Štefan File ocijenio je da su srpske vlasti zabranom Parade ponosa treću godinu za redom propustile priliku da pokažu da poštuju ljudska prava.

Poštovanje prava na slobodu okupljanja i izražavanja su posebno važna u kontekstu pristupnih pregovora Srbije i u okviru procesa skrininga za poglavlja 23. o pravosudju i osnovnim pravima, naveo je File u saopštenju.

"Kao komesar za proširenje EU, u obavezi sam da tražim od zemalja kandidata da potpuno prihvate vrijednosti poput slobode okupljanja i slobode izražavanja koje su u temelju na kojem je projekat Evropske unije izgrađen", naveo je File u saopštenju.

On je naveo da Evropska komisija očekuje da vlada Srbije preduzme sve neophodne korake da ispita prijetnje nasiljem upućene Paradi ponosa i preduzme neophodne mjere da osigura da se sloboda okupljanja i izražavanja ubuduće potpuno poštuju.

Evropska komisija će nastaviti da podržava napore da se u Srbiji razvije klima tolerancije i da nema diskriminacije na osnovu roda, rasnog ili etničkog porijekla, vjere, seksualne orijentacije ili godina u skladu sa sporazumom i poveljom EU o osnivnim pravima kao i zaključcima Evrpopskog savjeta o LBGT pravima iz juna 2013.

Ambasada SAD razočarana odlukom srpskih vlasti

Američka ambasada u Beogradu izrazila je večeras "veliko razočaranje" zbog odluke srpskih vlasti da zabrane Paradu ponosa.

"Sloboda govora, sloboda okupljanja i sloboda udruživanja su srž ljudskih prava, i zaštita i obezbjeđivanje svakog građanina je osnovna odgovornost demokratske vlade", navodi se u saopštenju ambasade SAD.

Američka ambasada je "snažno osudila" i prijetnje nasiljem učesnicima Parade ponosa, uz ocjenu da "nasilje i prijetnje nemaju mjesta u demokratskom diskursu".

"Veoma smo razočarani odlukom Vlade Srbije da zabrani beogradski Prajd 2013 zakazan za subotu 28. septembar", navodi se u saopštenju ambasade SAD.

Ambasada navodi i da su prava na slobodu govora, okupljanja i udrživanja osnovna ljudska prava koja treba da uživaju svi i koja nije rezervisana "ni za jednu pojedinačnu grupu u društvu".

Organizatori će se oglasiti sjutra

Vanpralamentarni pokret Dveri, koji je večeras na oko sat vremena blokirao saobraćaj u dijelu Beograda zbog najave Prajda, večeras je saopštio da sprječavnje Parade ponosa predstavlja "pobjedu porodičnih vrijednosti", dok su u organizacionom odboru Beograd Prajda kazali da će se povodom zabrane oglasiti sjutra.

Srbijanski Biro za koordinaciju bezbjednosnih službi odlučio je večeras da Parada ponosa, koja je bila zakazana za sjutra, ipak neće biti održana.

"Sprječavanje gej parade je prvi korak u odbrani porodičnih vrijednosti, a sljedeći je trajna zabrana peder-balova kroz zakon o zabrani propagande homoseksualizma, po ugledu na Rusiju", navodi se u saopštenju Dveri.

U ovom pokretu navode da zabrana Prajda predstavlja "veliku pobjedu nad gej lobistima" i dodaju da je to samo prvi korak, jer, kako kažu, srpske porodice moraju biti "trajno zaštićene".

Član organizacionog odbora Beograd Prajda Goran Miletić kazao je agenciji Beta da organizatori neće komentarisati odluku o zabrani Parade do sjutra.

LDP osuđuje zabranu Prajda

Predsjednik LDP Čedomir Jovanović kritikovao je vlast zbog odluke da se ne održi Parada ponosa.

Jovanović smatra da nikada nijedna vlast u Srbiji nije imala povoljnije uslove da obezbijedi funkcionisanje pravnog poretka kao aktuelna.

"Nažalost, zabranom mirnog skupa zakazanog za subotu pokazali su da ni tu okolnost nisu uspjeli da iskoriste", naveo je Jovanović u pisanoj izjavi.

On dodaje da nije iznenađen činjenicom da je skup otkazan, pošto je predsjednik Vlade prije nekoliko dana, kako tvrdi, "huškao i proglašavao određenu seksualnu orijenataciju 'nenormalnom'".

Jovanović smatra da pitanje održavanja Parade ponosa pitanje poštovanja Ustava i zakona zemlje, koji svakome moraju garantovati ravnopravnost i zaštitu.

Kuća ljudskih prava: Poraz vlade i službi bezbjednosti

Kuća ljudskih prava i demokratije zatražila je noćas hitnu sjednicu Odbora za bezbjednost Skupštine Srbije zbog priznanja institucija da nisu u stanju da osiguraju bezbjednost za građane.

Zahtjev su uputile Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava - YUCOM, Helsinški odbor za  ljudska prava i Centar za praktičnu politiku.

Kuća zahtijeva da Vlada Srbije u narednih nedjelju dana predloži jasne mjera koje bi dovele do smanjenja socijalne distance i predrasuda prema  LGBT populaciji u Srbiji i omogućile da se sljedeća Parada ponosa održi bez problema.

Kako se u saopštenju ukazuje, ovo je treća Parada ponosa za redom koju zabranjuje isti sastav Ministarstva unutrašnjih poslova. 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније