Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

27. 09. 2013. 19:24 >> 20:20
1

ZVANIČNO

Zabranjen Beograd prajd

Parada ponosa u Beogradu, koja je bila zakazana za sjutra, ipak neće biti održana, saopštio je Biro za koordinaciju bezbjednostnih službi. Odluka da ne bude održana Parade donijeta je jednoglasno. Takođe, zabranjeno je održavanje i svih drugih skupova najavljenih za sjutra.

Sjednica, koju je zakazao šef Biroa Aleksandar Vučić počela je u 16 i trajala nekoliko sati. Na sastanku su bili šefovi svih službi bezbjednosti kao i predstavnici tužilaštva.

Sjednici je prisustvovao i premijer Srbije Ivica Dačić koji je za RTS rekao da ovo nije kapitulacija države pred huliganima.

"Jedino ograničenje koje će uvijek biti su bezbjednosni razlozi, kada su u pitanju bilo koji skupovi", istakao je Dačić.

Na sjednici Biroa, kako je rekao, vodila se duga rasprava. Bezbjednosne procjene su pokazale da bezbjedno održavanje Prajda niko ne može da garantuje i da postoje ozbiljne prijetnje za ugržavanje javnog reda i mira, rekao je Dačić za RTS.

Ovo nije kapituliranje pred huliganima, naglasio je srpski premijer.

Dačić je pomenuo da je zbog ove odluke prekinuo svoju posjetu Grčkoj, a da se sastanku priključio kasnije, jer nije član tog tijela.

"Sa ljudima koji su odgovorni ustanovili smo da u ovom trenutku nema uslova za održavanje Parade", rekao je Dačić i dodao:

"Nesumnjivo da ima onih koji misle da je iz političkih razloga dobro da ode ta slika o održavanju Prajda. A s druge strane, postavlja se pitanje šta ako ode druga slika, šta ako padne neki život....", pita se Dačić.

"Za to je potrebno vrijeme, to vrijeme još treba sačekati... Sigurno da će početkom pregovora za članstvo u EU te teme doći na dnevni red, i neće biti izbjegnute, ali sada je najvažnija sigurnost građana i onih koji učestvuju", rekao je Dačić.

Upitan kakve reakcije očekuje nakon današnje odluke, Dačić je rekao da će sve reakcije biti negativne.

"Izvinite, molim vas, od toga da li nešto treba održati ili ne, i da li su to Ustavna prava i slobode, jedino je bitnija bezbjednost..."

Dačić je rekao da od skupova ne treba praviti spektakl, da ova odluka nije ničija pobjeda i da nije dobro da se Parada vezuje za datume koji su bitni za eurointegracije. "Mislim da Srbija radi mnogo teže i ozbiljnije stvari".

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније