Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ RTS, objavila B.B. ]

14. 01. 2020. 09:16   >>  09:16 23

DODIK PORUČIO

RS formirana sa namjerom da bude nezavisna država

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je Republika Srpska formirana 9. januara 1992. godine sa namjerom da bude nezavisna država.

"Mi smo politički cilj tog vremena redukovali Dejtonskim sporazumom i prihvatli da ostanemo u BiH koju čine dva entiteta i tri konstitutivna naroda", rekao je Dodik novinarima u Banja Luci, komentarišući izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da Republike Srpske ne bi bilo bez Srbije i da je Srpska jedan od prioriteta delovanja Srbije, a preneo je RTRS.

Dodik je poručio da Republika Srpska ostaje na putu vojne neutralnosti.

"Republika Srpska ima namjeru da svaku odluku vezanu za integracije, prije svega, preda na odlučivanje narodu putem referenduma koji je obavezujući za one koji u ime Srba djeluju u Sarajevu", poručio je srpski član Predsjedništva BiH.

Podsjetio je da je NATO bombardovao Srbe, koristio osiromašeni uranijum i nanio veliku štetu srpskom narodu, prenosi RTRS.

Dodik je istakao da entiteti mogu bez BiH, ali da BiH ne može bez entiteta.

"Te rasprave nijesu završene i neophodno je da budu vođene zato što mnogi u BiH pokušavaju da drže lekcije i da nameću neke procese bez prava", istakao je Dodik.

On je rekao da je prvak u tome visoki predstavnik Valentin Incko, koji je maltretirao cijelu javnost u BiH više od 20 godina, namećući rješenja koja su izvan Dejtonskog sporazuma i Ustava "i koji se u protekla dva dana drznuo da tumači Ustav".

Dodik je ponovio da Republika Srpska ima sve odlike države – svoju teritoriju, narod, te izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast.

"Ovdje postoji narod koji živi ovu Republiku kao državu, svidjelo se to njemu ili ne. Neka obavještava koga hoće i Savjet bezbjednosti", istakao je Dodik.

Dodik je naveo da će visoki predstavnik u BiH morati da se navikne na to da su Srbi u Republici Srpskoj zagledani u Srbiju.

Ocijenio je da Republika Srpska sada ima najveći oblik pomoći od Srbije, te da ima potencijal da se sama politički brani.

 

Пратите нас на

Коментари23

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније