Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

27. 09. 2013. 17:52 >> 17:51
1

OSNIVAČU KOSOVA

U Prištini otkriven spomenik Ibrahimu Rugovi

Pred više hiljada građana na svječanoj ceremoniji koju je organizovala Opština Priština, danas je ispred Skupštine Kosova otkriven spomenik prvom predsjedniku Kosova Ibrahimu Rugovi.

Spomenik Ibrahimu Rugovi, koji je postavljen na Trgu Nezavisnosti Ibrahim Rugova u centru Prištine, zajedno su otkrili Rugovina udovica, predsjednica Kosova Atifete Jahjaga, zamjenik premijera Kosova Hajredin Kuci i gradonačelnik Prištine Isa Mustafa.

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga je, obraćajući se prisutnima, kazala da je danas istorijski i srećan dan za sve građane Kosova, te da će spomenik predsjedniku Rugovi uvijek podsjećati na njegovo djelo.

“Ovaj spomenik našem predsjedniku, osnivaču, za sve nas je počast i podsjeća nas i svjedoči o putu koji smo kroz istoriju prošli, na naše vjekovno žrtvovanje za slobodu, nezavisnost, demokratiju”, kazala je Jahjaga, prenio je dopisnik agencija Anadolija.

Ona je ocijenila da Kosovo danas gradi demokratsku državu i da je taj put mnogo lakši jer predstavlja nastavak Rugovinog puta.

“Dr. Ibrahim Rugova je intelektualac koji je među prvima donio duh zapadne demokratije, kritičko mišljenje, ocjenu van ideoloških koncepeta koji su se proširili među našom intelektualnom i političkom elitom”, kazala je Jahjaga.

Ona je naglasila da je Rugova bio vizionar koji je uspio da okupi sve građane oko ideje nacionalnog oslobođenja, te da je njegova mirnodopska filozofija priznata kao koncept nove političke filozofije.

Gradonačelnik Prištine Isa Mustafa, koji je i lider Demokratskog saveza Kosova - partije koju je osnovao Rugova, ocijenio je da Priština ovim spomenikom ukauzuje počast ''čovjeku koji je stvorio ideju o nezavisnosti Kosova''.

“Priština i Kosovo se danas klanjaju prvom kosovskom državniku, misionaru i duhovnom vođi kosovskih Albanaca, našem predsjedniku Ibrahimu Rugovi”, kazao je Mustafa.

Spomenik je od bronze i visok je 4,2 metara. Njegova izrada je koštala 128 hiljada eura, dok je nagrada za autora, albanskog umjetnika Juliana Mučolarija, iznosila 5 hiljada eura.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније