Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Mina [ Objavio: O. Z. ]

09. 01. 2020. 19:31   >>  19:36 2

EU BEZ ALTERNATIVE

Plenković: Hrvatska će podržati susjede

Hrvatska ima odgovornost da promoviše i podrži svoje susjede sa Zapadnog Balkana na putu reformi i približavanja Evropskoj uniji (EU), kazao je premijer Andrej Plenković i pozvao na redovne i sistematske samite EU - Zapadni Balkan svake dvije godine.

"Samitom u Zagrebu želimo da signaliziramo drugim zemljama članicama da se sastanci sa ovim dijelom Evrope, koji nema drugu alternativu nego da kad sazru uslovi uđe u EU, kao važan politički politički impuls sa najvišeg nivoa, održavaju svake dvije godine", izjavio je Plenković

On, na marginama ceremonije preuzimanja predsjedavanja Savjetom EU u Zagrebu, nije stavio proširenje među prioritete i ciljeve Hrvatske, ali je to izdvojio kao važnu temu i jasnu političku opredijeljenost Zagreba.

"Želimo da pomognemo našim susjedima i da ih podržimo u ispunjavanju uslova kako bi u godinama koje dolaze prošli put kao Hrvatska", poručio je Plenković.

Hrvatski premijer, koji se ranije sastao sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom u Parizu, kaže i da vidi mogućnost da franscuska pozicija saopštena u oktobru o proširenju "bude promijenjena".

"Makron je rekao da želi da samit u Zagrebu bude uspješan, a radi toga mora da dođe do napretka", kazao je Plenković.

On je ocijenio da u postojećoj politici proširenja već postoje djelovi koji se odnose na pojedine francuske zahtjeve, poput reverzibilnosti procesa u slučaju izostanka reformi.

Plenković je rekao da komesar Oliver Varheji radi na djelovima koji bi mogli da donesu promjene u metodologiji pristupnja Uniji tako da se proces poboljša, bude konkretniji i transparentiniji.

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel u Zagrebu je poručio da Brisel mora da pošalje jasnu poruku zemljama Zapadnog Balkana o procesu proširenja, jer je to prilika da se pokaže uticaj Evropske unije.

Bivši belgijski premijer na konferenciji za medije istakao je da Unija mora da postane igrač na međunarodnoj sceni, jer je ipak riječ o ekonomskoj sili s više od 500 miliona stanovnika.  

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније