Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Anadolija [ Objavio: O. Z. ]

08. 01. 2020. 20:53   >>  21:10

KOSOVO

Samoopredjeljenje i LDK i dalje bez sporazuma

Delegacije Pokreta "Samoopredjeljenje" i Demokratskog saveza Kosova (LDK) predvođenje liderima Albinom Kurtijem i Isom Mustafom ni večeras nijesu uspjele da postignu koalicioni sporazum.

Isto kao i juče, nakon sastanka u Skupštini Kosova zatvorenog za medije, koji je trajao više od tri sata, novinarima se jedino kratko obratio portparol LDK-a Besian Mustafa koji je rekao da je bilo kretanja u razgovorima o formiranju Vlade Kosova i da će razgovori biti nastavljeni sutra.

Kurti i Mustafa su juče nakon pauze od dvije nedjelje nastavili razgovore o sklapanju sporazuma o vladajućoj koaliciji. Ranije danas sastanak je održalo i predsjedništvo Pokreta Samoopredjeljenje nakon koga je saopšteno da će ta partija u nekoliko narednih dana proslijediti u pismenoj formi predsjedniku Kosova predlog za mandatara za sastav nove Vlade Kosova, jer su u međuvremenu nastavljeni razgovori sa LDK-om.

Danas ističe rok od 48 sati, koji je kosovski predsjednik Hašim Tači dao lideru Samoopredjeljenja Albinu Kurtiju da dostavi ime mandatara, ali dobri poznavaoci Ustava Kosova ocjenjuju da predsjednik Kosova nema ovlašćenja da postavlja striktne rokove za predlaganje mandatara. Kurti je u ponedjeljak, prije konsutativnog sastanka sa Tačijem, saopštio imena ministara iz Samoopredjeljenja i pozvao je LDK da predloži svoje ministre.

Pregovori o vladajućoj koaliciji između Samoopredjeljenja i LDK-a su blokirani zbog toga što je LDK insistirao da pored predsjednika Skupštine, prvog zamjenika premijera i pola vlade, dobije i poziciju predsjednika Kosova kada aktuelnom predsjedniku istekne mandat na proljeće 2021. godine.

Pokret "Samoopredjeljenje" je pak smatralo da se o poziciji predsjednika treba pregovarati kasnije. Na konstitutivnj sjednici Skupštine Kosova, 26. decembra prošle godine, za predsjednika te institucije izabran je Glauk Konjufca iz Samoopredjeljenja, a za njega su glasali i poslanici LDK-a. Pokret "Samoopredjeljenje" ima 29, a LDK 28 poslanika od ukupno 120 poslanika Skupštine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније