Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

27. 09. 2013. 23:33   >>  23:32 19

I DALJE KRITIČNO

Jovanka želi da je sahrane pored Tita

Želim da me sahranite pored Tita, posljednje je što je Jovanka Broz, prije nego što su je ljekari stavili na aparat za vještačko disanje, rekla sestrama Nadi, Zori i Žarku Jokanoviću, koji su je u četvrtak uveče posjetili u Urgentnom centru, prenosi beogradski "Blic". Udovica Josipa Broza Tita je u komi i, prema riječima direktora Kliničkog centra Srbije, njeno stanje je jutros teško i neizvjesno.

Kako piše Blic, Vlada će uslišiti Jovankinu želju. Rasim Ljajić, ministar trgovine, i Veljko Odalović, generalni sekretar Vlade Srbije, angažovali su se da pravno reše pitanje lokacije sahrane kako bi Jovanki Broz uslišili želju da bude sahranjena u Kući cvijeća. Josip Broz Tito je umro 4. maja 1980., a sahranjen je u Kući cvijeća na Dedinju. Svake godine 4. maja veliki broj ljudi iz cijele bivše Jugoslavije dolazi u Beograd i obilazi grob nekadašnjeg predsjednika.

Stanje udovice Josipa Broza Tita naglo se pogoršalo juče zbog problema kardio-respiratorne prirode. Ona je je od juče na aparatima za vještačko disanje, prenosi B92.

Ljekari ne mogu da daju prognoze, između ostalog jer Jovanka Broz ima 90 godina i u bolnicu je 23. avgusta primljena u teškom stanju, saznaje B92.

Titova udovica ima i rak kože, ali ljekari tvrde da taj karcinom za Jovanku ne može da bude fatalan.

U međuvremenu, ljekari su zabranili sve posete gospođi Broz, jer je Jovankino stanje jako ozbiljno.

Podsjetimo, Brozova je primljena u Urgentni centar Kliničkog centra Srbije 23. avgusta u teškom stanju i bila je odmah smeštena na intenzivnu njegu. Direktor Urgentnog centra Zlatibor Lončar rekao je tada novinarima da je Jovanka Broz u polusvjesnom stanju i da reaguje samo na grube nadražaje i da su prve analize ukazivale na početak sepse.

„Odmah su preduzete mjere reanimacije, ona je je prebačena na intenzivnu njegu, gde se intenzivno borimo za njen život. Početne analize pokazuju na jedno septično stanje“, naveo je Lončar.

Jovanka Broz rođena je 1924. godine u Lici. 1952. udala se za Tita, sa kojim je živela do njegove smrti 1980. Živi u Beogradu u skromnim uslovima i dugo je bila bez ikakvih ličnih dokumenata. Izolacija joj je prije 33 godine bila nametnuta, da bi se kasnije u nju sama povukla.

U centar pažnje Jovanka Broz vratila se 2009. kada je javnost saznala da živi u relativnom siromaštvu bez ijednog dokumenta.

Jula 2009. godine ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić uručio joj dokumenta - ličnu kartu i pasoš.

Kao neposredan svjedok cijele turbulentne epohe u istoriji Balkana, ona je još predmet ogromnog regionalnog medijskog interesovanja.

Jovanka Broz se rijetko pojavljuje u medijima, a posljednjih mjeseci veliku pažnju su privukle njene ispovjesti. Pročitajte "Šta je sve rekla Jovanka Broz" i "Tito voleo žene više nego Sulejman".

U februaru ove godine Jovanka Broz je prijavila pljačku kuće na Dedinju u kojoj živi i iz koje su bile odnijete brojne dragocenosti.

Nekadašnja prva dama Jugoslavije je još sredinom osamdesetih podnijela sudu dokument na više strana sa njenom ličnom imovinom koju potražuje. Do danas joj lične stvari koje su joj oduzete 1980. nisu vraćene, niti je podeljena imovina Josipa Broza Tita između njegove udovice, sinova i unuka.

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније