Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

26. 09. 2013. 14:21 >> 14:21

POSLUŠALI BRISEL

Zagreb: Vlada izmijenila Lex Perković

Hrvatska vlada je u saborsku proceduru uputila izmjene Zakona o pravosudnoj saradnji u krivičnim stvarima sa članicama EU, takozvani lex Perković, kojima se od 1. januara 2014. omogućava puna primjena evropskog naloga za hapšenje (EUN), odnosno i za krivična djela počinjena prije 7. avgusta 2002.

Na početku sjednice Vlade, premijer Zoran Milanović ponovio je svoju jučerašnju izjavu – „Imam lošu vijest za pesimiste. Zatvorili smo priču koja je zaokupljala hrvatsku javnost u posljednje vrijeme“.

Odluka je uslijedila nakon višemjesečne polemike u hrvatskoj javnosti i prijetnje sankcijama od Evropske unije.

Hrvatska je, naime, neposredno prije ulaska u EU, izmijenila pomenuti zakon tako što je primjenu evropskog naloga ograničila samo na slučajeve krivičnih djela počinjenih nakon 7. avgusta 2002. godine. Nezadovoljna takvom izmjenom, Evropska komisija je prošle sedmice pokrenula postupak za uvođenje sankcija protiv Hrvatske.

Juče su, u Briselu, kompromis postigli hrvatski ministar pravosuđa Orsat Miljenić i evropska komesarka Vivijan Reding. Kompromis je danas rezultirao „popuštanjem“ Milanovićeve Vlade.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније