Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Mina biznis, objavila B.B. ]

29. 12. 2019. 11:01 >> 11:01
6

KOSOVO

Uvoz iz Srbije i BiH sa 530 miliona eura opao na šest

Ovogodišnji uvoz iz Srbije i Bosne i Hercegovine na Kosovo je sa 530 miliona eura prethodnih godina opao na šest miliona, što je posljedica uvođenja takse od 100 odsto na proizvode iz tih zemalja.

Direktor kosovske carine Bahri Beriša je za Kosovapress naveo da je istovremeno značajno povećan uvoz iz Albanije, dodavši da Kosovo najviše uvozi njemačku, a potom tursku i kinesku robu.

"Carinski prihodi za ovu godinu iznosiće oko 1,2 milijarde eura", rekao je Beriša, ističući da je i pored uvođenja takse zabilježeno povećanje od četiri odsto u odnosu na prošlu godinu, prenosi SEEbiz.

Beriša je rekao da je carina na ime prekršajnih prijava i pokušaja krijumčarenja robe inkasirala oko deset miliona eura.

"Zaštitne mjere protiv Srbije i Bosne proizvele su izazov u borbi protiv prekograničnog kriminala i krijumčarenja, posebno onih proizvoda koji su pokušani da se krijumčare planinskim putevima u malim količinama u malim vozilima", naveo je Beriša.

Tokom ove godine bilo je preko 300 pokušaja krijumčarenja.

Beriša je, govoreći o trgovinskim odnosima sa Albanijom, rekao da je Kosovo iz Albanije uvezlo robu u iznosu od oko 270 miliona eura, što je deset odsto više u odnosu na 2018, dok je s druge strane Kosovo izvezlo u Albaniju proizvode u vrijednosti od 80 miliona.

Beriša tvrdi da je došlo i do povećanja izvoza na tržišta EU.

"Postoje kompanije koje su ostvarile izvoz u vrijednosti od milion eura, ali sada je izvoz 1,3 miliona, tako da je za kosovske kompanije pozitivan pokazatelj, jer su postigli da njihovi proizvodi budu više na stranom tržištu, posebno pića, hrana, vrata, prozori i drugi", precizirao je Beriša.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније