Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

25. 09. 2013. 14:44   >>  14:44

BRISEL

Počeo eksplanatorni skrining za Srbiju

U Briselu je danas počeo eksplanatorni skrining za Poglavlje 23 u postupku priprema za pregovore o članstvu Srbije u Evropskoj uniji. Tim povodom, ministar pravde Srbije Nikola Selaković je rekao da će u toj zemlji biti i formalno predstavljene pravne tekovine EU u okviru Poglavlja 23 i da je taj dan Srbija dočekala spremno.

 

 

On je naglasio da se u prethodnih godinu dana vrijedno radilo na implementaciji ključnih segmenata tih pravnih tekovina i načela EU  u najvažnijim oblastima kojima se Poglavlje 23 i bavi: pravosuđe, borba protiv korupcije i ljudska prava.

Selaković je ukazao da se po prvi put u istoriji tog ministarstva istovremeno radilo, a na nekima od njih se još uvijek radi, na pet projekata od suštinskog značaja za pravni sistem Srbije. On je naglasio da su usvojene nacionalne strategije za reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije za period od pet godina, kao i prateći akcioni planovi, dodavši da je već osnovana i počela sa radom komisija koja će pratiti proces implementacije mjera predviđenih Strategijom reforme pravosuđa. 

Ističući da je Strategijom reforme pravosuđa predviđeno je i dalje, kontinuirano usklađivanje zakona i podzakonskih akata sa evropskim standardima, Selaković je ocijenio da današnji eksplanatorni skrining predstavlja priliku da se na jednom mjestu stekne sveobuhvatan pregled sadržine ključnih dokumenata koji postavljaju standarde u oblasti pravosuđa, borbe protiv korupcije i zaštite ljudskih prava, ali i da Srbija dobije pojašnjenja u onim segmentima ovih oblasti u kojima još uvijek postoje eventualne nedoumice.

“Ministarstvo pravde i državne uprave, kao nosilac reformi u oblastima na koje se odnosi Poglavlje 23, spremno je za korake koji nam u procesu pridruživanja Evropskoj uniji predstoje, ali i čvrsto rešeno da započete poslove sprovede do kraja na način koji će omogućiti da proces evropskih integracija bude što efikasniji”, zaključio je Selaković.

 

(AA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније