Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ N1, RTS, objavila B.B. ]

13. 12. 2019. 12:38 >> 12:51
7

PROTEST ISPRED JAVNOG SERVISA

Dio opozicije blokirao ulaze u RTS

Lideri Saveza za Srbiju su zajedno sa oko 200 aktivista blokirali ulaze u zgradu RTS-a. Najavili su da će blokada trajati do 20 časova, i da za to vrijeme niko neće moći da uđe u zgradu, ali će svako ko želi moći da izađe.

Predsjednik Narodne stranke Vuk Jeremić rekao je da cilj nije nasilje, već da se simbolički ukaže na to da javni servis, kako je rekao, ne vrši svoju funkciju koja je predviđena zakonom već osam godina.

"Biće mirno i ukoliko ne bude provokacija, razići ćemo se u osam sati", kazao je Jeremić, novinarima ispred RTS-a. Dodao je da niko od okupljenih neće pokušati da uđe u zgradu.

On je optužio aktuelno rukovodstvo RTS-a da je direktan izvršilac naredbi vrha SNS-a, odnosno predsjednika Vučića i njegovog kabineta.

Upitan da li i SZS današnjom akcijom vrši pritisak na RTS, Jeremić je rekao da su u tom opozicionom savezu "svjesni da ovo neće donijeti rezultat kakav ima jedan telofonski poziv predsjednikove medijske savjetnice ili predsjednika lično".

"Mi nemamo tu moć koju je nagomilao predsjednik Republike. Ako ovo hoćete da okarakterištete kao pritisak, u redu. Ali ovo je pritisak koji želimo da pružimo da bi se RTS oslobodio", kazao je.

Na podsjećanje da je aktuelno rukovodstvo RTS-a postavljeno prije dolaska SNS-a na vlast, Jeremić je odgovorio i da je Hitler naslijedio veliki broj generala u njemačkoj vojsci koji su kasnije sprovodili njegove zločine.

"Svi znamo da ova kuća ne radi svoj posao kako treba, jer da radi već bi (uzbunjivač iz 'Krušika') Aleksandar Obradović bio intervjuisan. Da vam dam jedan primer, a ima ih sto", rekao je predsjednik Narodne stranke.

Istakao je da lideri SZS ne traže ništa za sebe, niti zahtijevaju da gostuju na javnom servisu, ali da žele da RTS otvori svoja vrata za ljude poput Aleksandra Obradovića, Marije Lukić koju je seksualno uznemiravao predsjednik opštine Brus, ili novinara Milana Jovanovića kojem je spaljena kuća za šta se trenutno sudi bivšem predsjedniku opštine Grocka.

"Konkretno tražimo da ovo postane javni servis Srbije, da počnu da rade svoj posao i informišu javnost Srbije o svemu što se dešava", poručio je.

Rukovodstvo RTS-a na najavljenu blokadu reagovalo je juče saopštenjem.

Kako su naveli U posljednjih godinu dana zaposleni na RTS-u izloženi su pritiscima zbog kojih povremeno nijesu u mogućnosti da svoj posao obavljaju na profesionalan način.

"Nije riječ o verbalnim kritikama koje su za medijski javni servis u Srbiji uobičajene, iako su često neopravdane, neprimjerene i uvredljive. Riječ je o akcijama dijela političke javnosti u Srbiji koje prelaze granicu pristojnog građanskog ponašanja i političkog djelovanja. U saopštenju se podsjeća da se zaposleni na javnom servisu fizički sprečavaju u obavljanju posla, a imovina RTS-a se oštećuje i uništava. Zato RTS apeluje na cjelokupnu političku javnost Srbije i svijeta, kao i na i domaće i međunarodne medijske organizacije i udruženja, da ovakvo ponašanje osude, a podstrekače i vinovnike urazume, ukoliko je to moguće, da ne bude kasno", istakli su u saopštenju RTS-a.

Kako su dodali, posebno je neprihvatljivo i opasno iniciranje talačke krize, što je pravi opis blokade kojoj su izloženi svi koji se zateknu u zgradi.

"Ko to radi ne treba da očekuje da će RTS da mu otvori prostor za promovisanje takvih političkih ideja, nasilničkog ponašanja i pozivanja na kršenje zakona", zaklučuju u RTS-u.

 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније