Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta, Objavila: J.B.Č. ]

10. 12. 2019. 12:53   >>  12:53

SA AMERIČKIM ADMIRALOM

Zaev i Borisov na nosaču aviona Hari Truman

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev i ministarka odbrane Radmila Šekerinska sastali su se na nosaču aviona "Hari S. Truman" u Napulju sa admiralom Džejmsom Fogom, komandantom američkih pomorskih snaga u Evropi i Zajedničke komande savezničkih snaga u Napulju.

Kako je danas saopštila vlada u Skoplju, Zaev je ocijenio da je sastanak sa admiralom Fogom na nosaču "Hari Truman" jasan signal aktivnog učestvovanja Sjeverne Makedonije u globalnim procesima koji donose mir u svijetu, kao i u procesima u kojima se zajedno sa saveznicima bori sa svim konvencionalnim i hibridnim prijetnjama za sigurnost i bezbjednost.

U izjavi, dostavljenoj medijima, on je istakao da su sada najjače zemlje svijeta saveznici Sjeverne Makedonije koja je partner sa svim njima.

"Prošle sedmice u Londonu smo osjetili šta znači biti dio porodice NATO. Posjetom nosaču aviona 'Hari Truman', kompletiramo sliku pripadnosti Sjeverne Makedonije najjačem savezu kolektivne bezbjednosti koji ujedinjava skoro milijardi ljudi u svijetu", naveo je Zaev.

Prema njegovim riječima, Sjeverna Makedonija postaje članica NATO u jednom izuzetnom geostrateškom trenutku, posebno važnom momentu za zonu uticaja u jugoistočnoj Evropi, u Crnomorskom basenu i u Sredozemnom moru, iz kojeg se kontrolišu tri kontinenta.

"Ali, podrška naših strateških partnera, posebno SAD i drugih članica NATO, stvorila je uslove da pozivnica za članstvo uopšte ne bude dovedena u pitanje. Mi smo dio bezbjednosnog štita najmoćnijeg vojnog saveza na svijetu. NATO je najsnažnija garancija za našu stabilnost, sigurnost, nepromjenjivost granica i očuvanje teritorijalnog integiteta, A, bezbjednost i sigurnost su osnova svake ekonomije – osnov za strane investicije, za veće plate, za dobra radna mjesta, za prosperitet", rekao je premijer Sjeverne Makedonije.

Zaev i Šekerinska su na američkom nosaču aviona bili zajedno sa premijerom Bugarske Bojkom Borisovom i ministrom odbrane te zemlje Krasimirom Karakačanovim.

U delegaciji Sjeverne Makedonije bili su predsjednik parlamenta Taljat Džaferi i načelnik Generalštaba Vasko Đurčinovski, zajedno sa američkom ambasadorkom u Skoplju Kejt Berns.

"Hari S. Truman" je jedan od 10 najvećih nosača aviona, klase Nimic (Nimitz), dužine 333 metra i nosivosti 100.000 tona. Ima nuklearni pogon, visoko razvijenu tehnološku opremu i može da ponese 90 letjelica.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније