Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92, objavila B.B. ]

10. 12. 2019. 10:28   >>  10:28 5

POSLJEDICE ZEMLJOTRESA

Rama upozorio da građani ne prave namjerne štete

Izvještaj o preliminarnoj šteti koju je izazvao razorni zemljotres 26. novembra u Albaniji, pokazao je da od oko 6.000 zgrada koje su pregledane, oko 2.450 nije upotrebljivo, 460 treba da bude srušeno, dok su 43 objekta već srušena. Predsjednik Edi Rama poručio je onima koji, kako je rekao, namjerno oštećuju svoje domove da to ne čine, jer država neće moći da im pomogne.

Rama je podnio prvi izvještaj o preliminarnoj šteti od zemljotresa. Drugi preliminarni izvještaj najavio je za 16. decembar, a konačni će biti spreman u januaru naredne godine.

Na sjednici Odbora za obnovu, Edi Rama je rekao da će nakon objavljivanja konačnog izvještaja o šteti biti otvoren put za donacije i obnovu uništenih domova.

Prema njegovim riječima, ovakvi izvještaji zahtijevaju vrijeme.

"Radi transparentnosti, radimo na posebnom izvještaju sa detaljnim podacima o vladi, donacijama i korisnicima", rekao je Rama i dodao da je u pripremi i poseban zakon o saniranju štete čiji je cilj stvaranje, kako je rekao, ekskluzivnog okvira za sve aspekte rekonstrukcije.

Podnoseći prvi preliminarni izvještaj o posljedicama zemljotresa, Rama je poručio onima koji, kako je rekao, namjerno oštećuju svoje domove da to ne čine, jer država neće moći da im pomogne.

Istakao je da su sva oštećenja već popisana i da namjerna oštećenja neće biti uzimana u obzir.

"Kažem svima da ne rade takve stvari. Program je za one koji su izgubili svoje domove i ne mogu čak ni da uđu u svoj dom. U ovom trenutku moram biti vrlo jasan da namjerno prouzrokovane štete neće proći", rekao je Rama, prenio je portal Balkan veb.

Rama je boravio u Istanbulu, gdje se sastao sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i turskim i arapskim privrednicima od kojih očekuje pomoć.

Turski inženjeri su već u Albaniji, gdje će, kako je ranije obećao Erdogan, graditi 500 kuća.

Svoje inženjere su u oštećena područja Albanije uputili Grčka, Italija, Sjedinjene Države, Francuska, Bugarska i Rumunija.

Škole su počele da rade u Draču i Tirani, ali je više od 10.000 djece moralo je da bude premješteno u druge škole, prenijeli su albanski mediji.

Evropska unija pomaže Albaniji u procjeni štete i potreba obnove, a Evropska komisija je za početak već poslala 15 miliona eura.

Vlada Albanije je za obnovu izdvojila 13 milijardi leka (117 miliona dolara), dok je ostalih sedam milijardi leka prikupljeno iz donacija.

U zemljotresu jačine 6,4 jedinice Rihtera poginula je 51 osoba, a ranjeno više od 3.000 ljudi. Više od 11.000 zgrada je oštećeno, a procijenjeno je da je 13.000 ljudi ostalo bez svojih domova.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније