Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: B92, Objavila: M.M.Lj. ]

02. 12. 2019. 17:18 >> 17:17
5

KOSOVO

Optužnice u slučaju ubistva Olivera Ivanovića

Kosovsko specijalno tužilaštvo podnijelo je Osnovnom sudu u Prištini optužnice protiv šest lica u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, 16. januara 2018. godine.

Optužnica je podignuta protiv N. S., M. R., S. A., D. M., Z. J. i R. B. za krivična djela "učešće ili organizovanje kriminalne grupe", "zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja", "pomoć u izvršenju krivičnog djela teškog ubistva", "neovlašćeno posjedovanje, kontrola ili posjedovanje oružja", "otkrivanje službene tajne", "zloupotreba službene dužnosti saizvršilaca" i "manipulacija dokazima kod saizvršilaca", navodi se u saopštenju tužilaštva.

Prema saopštenju tužilaštva optuženi N.S, M.R i R.B, su u pritvoru, dok su trojica u bjekstvu i za njima su izdate međunarode potjernice.

Navodi se i da ova navodna kriminalna grupa nije formirana slučajno, već da djeluje od 2011. godine.

"Optuženi su aktivno učestvovali u kriminalnim aktivnostima grupe znajući da će takvo učešće doprinijeti sprovođenju kriminalnih aktivnosti i direktnom ili indirektnom pribavljanju finansijske ili druge materijalne koristi, u cilju proširenja kontrole preduzeća na teritoriji i kontrola politike u sjevernom dijelu Mitrovice", piše u saopštenju.

Navodi se da je svaki od optuženih počinio inkriminišuće radnje za pomenutu grupu, u kom slučaju su aktivnosti ove organizovane kriminalne grupe dovele do ubistva Olivera Ivanovića..", navodi se u tužilačkom saopštenju.

Prema tužilaštvu, optuženi N.S na dan kada je ubijen, Oliver Ivanović, svojim djelovanjem je omogućio izvršenje ubistva.

"Optuženi N.S, blisko je sarađivao sa osumnjičenima koji su počinili ubistvo Olivera Ivanovića i na taj način namjerno i svjesno pomagao nepoznatim osumnjičenima u izvršenju krivičnog djela teškog ubistva", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je takođe pomogao osumnjičenima da nabave automobil marke "Opel astra", bez registarskih tablica sa zatamnjenim prozorima, kojim su se približili gradu i iz kojeg je ispaljeno šest smrtonosnih hitaca u Ivanovića.

Navodi se i da je optuženi N. S namjerno i svjesno posjedovao oružje, koje je pronađeno tokom pretresa u njegovoj kući.

Optuženi M.R je, navodi se, blisko sarađivao sa tuženima N S, R.B, Z.V i Ž.B. i namjerno i svjesno je pomagao u izvršenju krivičnog djela "teško ubistvo", prateći žrtvu Olivera Ivanovića prije ubistva...

Optuženi R. B u svojstvu policijskog službenika, nije izvršavao svoje službene dužnosti u svrhu pribavljanja koristi sebi ili bilo kojoj drugoj osobi.

Navodi se da je blisko sarađivao sa organizovanom kriminalnom grupom M. R, od koje je dobijao naredbe da prikriva i eliminiše dokaze, a zločinačka grupa ga je angažovala da prikrije tragove zločina i da ne otkriva slučajeve koji uključuju osumnjičene osobe koje pripadaju zločinačkoj grupi M. R.

Prema optužnici okrivljena osoba S. A, u bliskoj saradnji sa osumnjičenima, koji su koordinirali ubistvo Olivera Ivanovića, pomogla je u izvršenju krivičnog djela teškog ubistva, stvarajući uslove i uklanjajući prepreke za izvršenje krivičnog djela, jer je u vrijeme ubistva Ivanovića bio svjestan da su sigurnosne kamere u kancelarijama SDP nasilno isključene, čime je omogućeno da osumnjičene osobe ne budu snimljene u trenutku izvršenja krivičnog djela.

Navodi se i da su ubrzo nakon ubistva Ivanovića, kamere aktivirane u kancelarijama SDP-a, te da je riječ o osobi koja je radila kao administrator u toj stranci i bila je jedina u pomenutom objektu u vrijeme kada je ubistvo počinjeno.

Optuženi D. M u svojstvu policijskog službenika je nakon ubistva Ivanovića, bez odobrenja dostavio informacije koje predstavljaju službenu tajnu sa mjesta nesreće u svrhu objavljivanja ili korišćenja informacija izvan kosovske teritorije.

On je, kako se navodi, informacije prenio službenom licu srpske policije.

Takođe, optuženi D.M i Z.J. u svojstvu službenih lica na dan ubistva Ivanovića nisu postupili po službenoj dužnosti, u cilju sticanja ili pribavljanja koristi za sebe ili drugo lice. Oni su nakon ubistva Olivera Ivanovića odmah otišli sa lica mjesta, a da ga prethodono nisu obezbijedili, čime su omogućili drugim osobama da intervenišu na mjestu događaja, oštetivši materijalne dokaze.

Optuženi D.M i Z. J. u svojstvu policijskih službenika su odmah nakon ubistva Ivanovića izašli na lice mjesta s ciljem da uklone, prikriju i unište dokaze.

Tužilaštvo navodi da su do podizanja ovih optužnca preduzete brojne istražne radnje, da je saslušano sttinu svjedoka, od kojih je trideset saslušao nadležni predmetni tužilac.

"Optuženi su saslušavani više puta, dok su istrage takođe proširene protiv dvojice optuženih M.M i G.B, koji su u bjekstvu i za kojima je raspisana potjernica", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније