Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Beta, Objavio: I. P. ]

28. 11. 2019. 09:08 >> 09:07
1

MUSTAFA SMATRA

Preševska dolina talac odnosa Beograda i Prištine

Predsjednik Nacionalnog savjeta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa rekao je da su "Preševska dolina i njeni stanovnici taoci odnosa Beograda i Prištine" i da to najbolje pokazuju mjere i kontramjere koje su preduzete i iz "Republike Kosova, kao i Republike Srbije, a najviše pogođeni Albanci u Preševskoj dolini".

"Preševska dolina, koja se sastoji od albanske većine, u istim je problemima i izazovima koji se ne rješavaju decenijama, ali ih vlade i vladini organi zamenaruju", rekao je Mustafa u intervjuu za list Danas, povodom obilježavanja Dana zastave u opštinama Bujanovac, Preševo i Medvedja.

On je rekao da "vjeruje da je rješenje pitanja Preševske doline u kontekstu razgovora Kosova i Srbije".

"Budući da smo mi u stvari isključeni iz dijaloga sa Vladom Srbije i s obzirom da je niz albaskih problema Preševske doline sastavni dio kosovsko-srpskog konteksta, duboko smo uvjereni  da bi pitanje Preševske doline trebalo da bude tema razgovora za pregovaračkim stolom o mogućem konačnom sporazumu između Prištine i Beograda", rekao je Mustafa.

Prema njegovim riječima, "uključivanje pitanja Preševske dolina u zaključni sporazum je garancija trajnog mira i mira između naroda".

"Prošle godine 14. jula Skupština albanskih odbornika Preševske doline (najviše neformalno političko tijelo, koje predstavlja sve političke subjekte) utvrdila je da bez rješavanja prava Albanaca u Preševskoj dolini ne može biti prava i stvarna normalizacije odnosa između Kosova i Srbije. Rješenje je u dijalogu u koji treba da bude uvrštena i Preševska dolina", rekao je Mustafa. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније