Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92, Objavila: J.B.Č. ]

27. 11. 2019. 11:08 >> 11:05

U DRAČU I TIRANI

Rama proglasio vanredno stanje

Vlada Albanije proglasila je danas vanredno stanje na području Drača i Tirane, oblastima koje su najviše pogođojene razornim zemljotresom.

U zemljotresu koji je juče rano ujutru pogodio Albaniju, prema posljednjim informacijama stradalo je 27 osoba, a više od 40 je izvučeno iz ruševina. Povređeno je više od 650 ljudi.

Premijer Edi Rama je rekao da je vanredna situacija proglašena na osnovu Ustava i zakona, što, kako je kazao, ne podrazumijeva samo odluke po pitanju finansija već i niz drugih mjera.

Prema njegovim riječima, zbog katastrofalnog zemljotresa koji je pogodio Albaniju dva dana uoči državnog praznika Dana zastave, 28. novembra, ne može biti praznik, već dan nacionalne solidarnosti.

"Željeli bismo da imamo tri dana žalosti, imajući u vidu vanredan obim ove tragedije koja je do trenutka kada govorimo oduzela 24 života", rekao je Rama na jutrošnjoj vanrednoj sjednici vlade.

U međuvremenu je saopšteno da je broj žrtava porastao na 29. On je rekao da 28. do 29. novembar zato možda nije dan za proslave, već dan nacionalne solidarnosti. Praznovanje i svečaranje ne bi trebalo da odvrati pažnju od aktuelne situacije, prenio je albanski portal Balkan veb.

"Zato mislim da na ta dva dana treba gledati kao na dane nacionalne solidarnosti, gdje uz poštovanje prošlosti svi koji mogu usklade svoje mogućnosti dorinosu pomoći ugroženima", rekao je Rama.

Rama je na današnjoj vanrednoj sjednici vlade takođe zahvalio svim zvaničnicima zemalja regiona, Evrope i svijeta koji su uputili pomoć Albaniji, ali i svima onima koji su porukama saosjećali sa narodom i izrazili saučešća.

Rama je posebno zahvalio Albancima sa kosovske teritorije i cijele dijaspore.

"Želeo bih da zahvalim kabinetu njemačke kancelarke, predsjedniku Srbije koji je, kao i svi drugi, izrazio spremnost i poslao specijalnu misiju, zatim premijeru Hrvatske i svim prijateljima iz (njemačke) CDU, koji ne samo da su poslali impresivnu seriju poruka, već su okupljeni u većoj poslaničkoj grupi Bundestaga izrazili spremnost da učine sve da pomognu", rekao je Rama, prenijeli su albanski mediji.

Rama je zahvalio i vlastima i medijima Italije, koji su takođe uputili veći dio poruka u kojima su izrazili spremnost da se uključe u bilo koji proces pomoći i solidarnosti.

Posebo je zahvalio specijalizovanim timovima Prištine, za koje je rekao da su stigli prvi u Albaniju i izačajno doprinijeli svojim kapacitetima na spašavanju ljudi. Napomenuo je i da je na veb stranici vlade otvorena platforma putem koje se može donirati pomoć porodicama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније