Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92.net, objavila B.B. ]

26. 11. 2019. 22:43 >> 22:42
4

DODIK PORUČIO

Za saradnju BiH i NATO potrebna odluka Predsjedništva

Program reformi BiH, koji je usvojilo Predsjedništvo, uslovan je, kaže srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Prema njegovim riječima, tek kada bude formiran Savjet ministara sa strukturom koja je pobijedila na izborima, imaće snagu da bude dostavljen kao program moguće saradnje s NATO.

Ponovio je da se dokumentom ne prejudicira članstvo u NATO i da svaka priča o bilo kakvoj saradnji mora da prođe proceduru odlučivanja u Predsjedništvu BiH.

On ističe i da su jake članice NATO dale garanciju da neće biti zahtjeva o članstvu, zbog čega je i odlučeno da se dokument podrži.

"To nije Nacionalni akcioni plan, nema ni takav naziv i ono što smo mogli da pridobijemo u razgovorima s predstavnicima različitih zemalja, a važnim članicama NATO, jeste činjenica da su oni rekli da to neće poslužiti za aktiviranje bilo čega. To je nešto što je nama dalo osnovu da kažemo - OK, idemo u to", rekao je Dodik u intervjuu za RTRS, ističući da vjeruje u ozbiljnost velikih zemalja.

Poručio je da je ključna rečenica u samom početku tog dokumenta glasi - Taj dokument ne prejudicira članstvo i da su za bilo kakvu odluku o saradnji sa NATO potrebne nove odluke Predsjedništva.

Sličan dokument, kaže, potpisalo je pet zemalja članica EU i pet koje nijesu članice.

Podsjetio je da je BiH do sada sarađivala s Alijansom kroz Partnerstvo za mir i kroz dvogodišnji aranžman AJPAP koji ističe krajem godine.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније