Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Index.hr, objavila B.B. ]

26. 11. 2019. 08:32 >> 08:37
1

HRVATSKA VLADA I PROSVJETARI

Nema kompromisa ni nakon sedam sati pregovora

Predstavnici sindikata prosvjete i vlade u Hrvatskoj nijesu sinoć nakon gotovo sedmosatnog sastanka u Banskim dvorima postigli dogovor o zahtjevima prosvjetnih radnika u štrajku i pregovore će nastaviti danas.

Sindikati nijesu željeli da iznesu nikakav utisak sa sastanka, ali je predstavnik vlade izrazio optimizam i rekao da su dvije strane "blizu rješenja".

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec, nije želio iznijeti detalje sa sastanka.

"Pregovore ćemo nastaviti, a štrajk se danas nastavlja kao i do sada. Ukoliko danas završimo pregovore ići ćemo na referendum", rekao je.

Istakao je kako ne želi iznositi nikakve pojedinosti sastanka, te da se u petak "opekao" kada je to učinio.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem rekla je da su razgovori bili iscrpljujući. "Više opcija je na stolu, a danas ćemo vidjeti kakva su moguća rješenja", dodala je Šprem i istakla kako očekuju da im dani u štrajku budu plaćeni.

"Dali smo maksimalni doprinos da razgovori budu konstruktivni i da vode rješenju, vidite i sami koliko je sastanak trajao", dodala je.

Sastanak u vladi uslijedio je nakon velikog protesta na zagrebačkom trgu, a u razgovorima, uz školske sindikate, učestvovao je i sindikat nauke i visokog obrazovanja.

Plenkovićev savjetnik otkrio je detalje pregovora koji podrazumijevaju da sindikati koriguju koeficijent kroz određeni vremenski period budući da je riječ o složenom postupku, a dok se to ne učini, predviđa se korigiranje dodataka kako bi s time kompenzirali neodgovarajući koeficijenti.
Kako se čini, upravo je kopenzacija preko dodataka juče ponuđena sindikatima, ali oni nijesu bili zadovoljni time koliko im je ponuđeno.

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je poručio kako u vladi jesu za postizanje kompromisa sa školskim sindikatima kako bi se okončao štrajk u prosvjeti, a na nezadovoljstvo sindikata ponuđenim u pregovorima uzvratio je pitanjem je li baš toliko loše da su u mandatu njegove vlade plate povećane za više od 20 odsto.

Vlada im je dosad nudila povećanje osnovice u idućoj godini za 6,12 odsto, po modelu 2+2+2 odsto, te izradu analize plata u javnim službama, u okviru koje će biti uređeni koeficijenti u sistemu osnovnog i srednjeg školstva, nauke i visokog obrazovanja. Ako novi sistem koeficijenata ne bude gotov do kraja aprila, vlada je ponudila i dodatak na platu od dva odsto. Sindikati su to odbili ističući da rast osnovice ne rješava problem zaostajanja njihovih plata za drugim javnim službama.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније