Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Mina ]

20. 11. 2019. 21:19   >>  22:14 1

MERKEL U ZAGREBU

"Spremni za razgovor o metodologiji pregovora"

Njemačka je spremna za razgovor o tome šta bi moglo da se promijeni u metodologiji pregovora u procesu proširenja Evropske unije (EU), kazala je danas u Zagrebu njemačka kancelarka Angela Merkel.

Na pitanje šta će se dalje događati u procesu priključenja Albanije i Sjeverne Makedonije Uniji, Merkel je rekla da "ne može da se dogodi da nema perspektive EU za te zemlje".

"To ne bi bilo dobro", rekla je Merkel tokom zajedničke konferencije za novinare s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, navodeći da žali što pregovori sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom nijesu otvoreni tokom prošlog sastanka Savjeta EU.

Kada je riječ o ulasku Hrvatske u Šengen, Merkel je rekla da o tome mora da se razgovara na nivou svih zemalja članica.

Plenković je kazao da nije realno da se u Evropskom savjetu odlučuje o ulasku Hrvatske u Šengen u vrijeme kada ta zemlja predsjedava Unijom, ali je naveo da će se o tome sigurno raspravljati.

"Što se tiče Albanije i Sjeverne Makedonije, mi ćemo dati sve od sebe da njihov proces približavanja EU ide dalje", rekao je Plenković.

On je dodao da je za Hrvatsku važno da se pronađe rješenje za otvaranje pristupnih pregovara sa Albanijom i Severnom Makedonijom, i izrazio žaljenje što oni do sada nijesu otvoreni, prenosi Jutarnji list.

Kada je riječ o francuskom predlogu metodologije za prijem novih članica u EU, Plenković je ponovio da sam pregovarački okvir, koji se trenutno koristi i za Srbiju i za Crnu Goru, ima mogućnost suspenzije svakog poglavlja i vraćanja na već privremeno zatvorena, a u to je uključena i reverzibilnost procesa.

U Zagrebu se održava Kongres Evropske narodne partije (EPP), najjače političke grupacije u Evropskom parlamentu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније