Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Objavila: M.M.Lj. ]

20. 11. 2019. 11:20   >>  11:19 6

BREGU PORUČILA

Velike nade u hrvatsko predsjedavanje Savjetom EU

Prioriteti hrvatskog šestomjesečnog predsjedavanja Savjetom Evropske unije (EU), koje počinje u januaru 2020. godine, su korišćenje punog potencijala infrastrukture i ljudskih resursa, povezanost i dalje uvezivanje ekonomija, što odgovara ciljevima regionalne saradnje utvrđenim u akcionom planu za regionalni ekonomski proctor, saopšteno je iz Savjeta za regionalnu saradnju.

 

“Ekonomije Zapadnog Balkana očekuju mnogo od ovog Predsjedništva, a Hrvatskoj smo zahvalni što je nepokolebljiv zagovornik evopskih integracija u regionu“, rekla je generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu na sastanku sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem sinoć u Zagrebu.

Prema njenim riječima, sprovođenje regionalnog ekonomskog prostora do sada je donijelo određene konkretne rezultate našim građanima, kao što je regionalni sporazum o „romingu kao kod kuće“ postignut u aprilu ove godine, koji se već sprovodi uz značajno smanjenje cijena

„Moramo učiniti sve što je u našoj moći da region održimo na ovom putu. Zato bi zagrebački samit EU, koji će biti održan u maju 2020. godine, mogao biti idealna prilika da se zajednički predstavi plan za sporazum o ukidanju rominga između EU i regiona“, dodala je Bregu, ukazujuću na ovo kao na jednu od inicijativa koje se zajednički mogu pokrenuti u sklopu hrvatskog predsjedavanja, skupa  sa promocijom osnaživanja žena i početkom sprovođenja projekta posvećenog mladima.

Premijer Plenković je izrazio punu podršku regionalnoj saradnji i naporima koje Savjet za regionalnu saradnju preduzima u tom smislu, te naglasio da ova organizacija pomaže i može još i više pomoći regionu na njegovom putu ka EU. Dodao je da osim integracije u EU ne postoji drugi magnet koji bi region usmjerio u pravom smjeru.

Sastanak je dio redovnih konsultacija generalne sekretarke Bregu sa liderima iz Evropske unije i regiona.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније