Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Objavio: O.Z. ]

18. 11. 2019. 12:42   >>  12:44 15

GRAD SIMBOL RATA

Obilježena 28. godišnjica stradanja Vukovara

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas u Vukovaru, gdje se obilježava 28. godišnjica zločina u tom gradu, da su se okupili da bi odali počast gradu simbolu Domovinskog rata i svima onima koji su dali najviše, a to je život za slobodu domovine.

Na današnji dan dan prije 28 godina, jedinice Jugoslovenske narodne armije (JNA) ušle su u hrvatski grad Vukovar čime su okončane tromesječne borbe u kojima su poginule hiljade ljudi, a gotovo čitav grad je razrušen.

Ratni sukobi počeli su 13. avgusta 1991, a JNA je zauzela grad 18. novembra. Vukovar je bio prvi grad iz kojeg su borbom potisnute hrvatske snage.

Borbe za Vukovar trajale su 86 dana, a u njima je, kako se procjenjuje, poginulo između 3.000 i 5.000 ljudi, uglavnom civila. U sukobima je razrušeno 90 odsto grada.

"Mislim da, 28 godina nakon, moramo gledati u budućnost, moramo gledati, prije svega, na utvrđivanju istine, na procesuiranju zločina, na činjenici da grad treba perspektivu u domovini koja je u međuvremenu od vukovarske tragedije riješila sve svoje nacionalne zadatke. I to, zahvaljujući državničkoj politici predsjednika Tuđmana, uključujući i mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja i svemu onome što smo učinili u proteklim godinama što smo učinili da Hrvatska bude ekonomski snažna, socijalno uključiva i međunarodno pozicionirana", kazao je Plenković.

Kada je riječ o nestalim Vukovarcima, hrvatski premijer ističe da njegova Vlada radi jako puno na tom pitanju.

"Vodimo dijalog sa drugim državama, vodimo dijalog sa međunarodnim organizacijama i nadamo se da će oni dati rezultate, jer svake godine napravi se napredak. Dok se to pitanje riješi državne institucije neće stati", naglasio je Plenković.

On je ocijenio da treba da dođe do političke volje u Srbiji da se Hrvatskoj dostave podaci koji bi mogli pomoći u rasvjetljavanju sudbine nestalih.

Plenković nije želio izričito da odgovori na pitanje novinara je li za blokadu srpskih pristupnih pregovora s EU kako bi se došlo do tih podataka, rekavši da je put Srbije u EU "i ovako i onako striktan, pun uslova".

"Ovo su temeljna pitanja koja treba da se rješavaju u okviru poglavlja koja se tiču osnovnih prava", istakao je Plenković na obiležavanju 28. godišnjice stradanja Vukovara.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao je u Vukovaru da će Srbija morati da otvori arhive i da pokaže šta se dešavalo.

"Ova politika koju vodi Srbija nije dobra i ne koristi povjerenju na ovim prostorima", ocijenio je Jandoković upitan treba li Hrvatska da blokira Srbiju na putu prema EU da bi došla do podataka o nestalima.

On je dodao da je Hrvatska članica EU i da "postoje mehanizmi kojima može da se posluži".

Obilježavanje 28. godišnjice stradanja Vukovara, u prisustvu državnog vrha na čelu s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i premijerom Plenkovićem, počelo je komemorativnim skupom u dvorištu vukovarske bolnice, a nastavljeno kolonom sjećanja gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata.

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније