Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Objavio: O.Z. ]

12. 11. 2019. 11:38   >>  11:38 12

RAZGOVARALI U PARIZU

Vučić očekuje podršku Makrona za "mali Šengen"

Predsjednici Srbije i Francuske Aleksandar Vučić i Emanuel Makron razgovarali su sinoć u Parizu, a dio sastanka bio je posvećen regionalnoj inicijativi Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije - "malom Šengenu".

Vučić je izložio Makronu detalje inicijative sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom o "mini šengenu". Makron ga je upitao da li očekuje i druge zemlje regiona u toj inicijativi, a Vučić mu je prenio da se nada tome.

"Molio sam Makrona za podršku i uvjeren sam da ćemo je dobiti jer se zasniva na četiri važne slobode koje promoviše EU, a koje su univerzalne", rekao je Vučić.

Upitan da li očekuje pritiske na u vezi "malog Šengena", Vučić je odgovorio da ne bi tu inicijativu nazvao tim imenom, iako je to već ušlo u dnevnu upotrebu, pošto to nervira neke ljude, a i zbog geografske odrednice.

"Niko ne može da kaže da ta inicijativa nekome može da smeta, jer nema racionalnog razloga za to. Inicijativu su podržale SAD i Makron će to učiniti javno. Ali će nekoj zemlji neki reći da kažu da su protiv toga, zbog nečega, jer su shvatili da smo uzeli sudbinu u svoje ruke i da sami rješavamo svoje probleme", objasnio je on.

Predsjednik Srbije rekao je da je inicjativa uklanjanja barijera u slobodi protoka robe, usluga, kapitala i ljudi između Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije značajnija od povlačenja priznanja Kosova.

"Vidim da ni članovima moje porodice ne mogu da objasnim koliki značaj ima ta inicijativa. Stariji sin misli da je značajnije povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, a to nije ni blizu toga", rekao je on, prenosi Blic.

"Ali povlačenje priznanje je postizanje naše neke taktičke pozicije što neće drastično da promeni situaciju, a ovo menja budućnost svih nas. Od ključnog je značaja za sve nas", naglasio je Vučić, izrazivši nadu da će svi imati političke snage da zaštite svoje nezavisno odlučivanje.

Ukazao je da će inicijativa doprinijeti manjem odlasku građana iz zemlje, i većem povratku.

"Oni koji kritikuju treba da znaju da Srbija dobija mnogo. Mi u regionu sa svim zemljama, sa kojiam se graničimo, izuzev jedne, a to je Mađarska, imamo suficit u trgovinskoj razmjeni. I ćorav bi vidio da inicijativa najviše odgovara Srbiji, jer je ona ta koja je najsnažnija, koja može da proda više robe i usluga i koja je u ljudskim resursama najsnažnija", rekao je on.

Vučić je kazao da mnogo nade polaže u tu inicijativu, jer se time mijenja budućnost, iako će manje zemlje kratkoročno dobijati više.

Izjednačavanjem koje god takse, navodi, biće više investicija.

Naveo je i da inicijativa rješava probleme nedostaka radne snage, "jer Srbija nema dovoljno zavarivača, mesara, tesara, bravara, kojih treba sve više".

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније