Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Mina; Objavila: M.M ]

10. 11. 2019. 11:32   >>  11:32

U DUBROVNIKU

Uvode petogodišnju zabranu otvaranja novih restorana

Grad Dubrovnik uvodi petogodišnju zabranu otvaranja novih restorana, potvrdio je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Nakon ograničenja broja kruzera u luci na dva dnevno tokom sezone i smanjenja broja stolova na terasama restorana i kafića 20 odsto, novi pokušaj obračuna s masovnim turizmom u Dubrovniku dolazi u obliku odluke Grada kojom narednih pet godina niko neće moći da postavi nove stolove i stolice na javnu površinu.

Prema riječima Frankovića, odluka je trenutno na javnom savjetovanju, a trebalo bi da bude izglasana u decembru, prenosi SEEbiz.

Zabrana postavljanja novih vanjskih stolova, ipak, ne isključuje mogućnost da ugostitelj, koji otvara novi restoran, svoje stolove postavi unutar lokala.

Međutim, Franković upozorava da je prostor među zidinama Starog grada izrazito ograničen, kao i da 99 odsto svih restorana radi isključivo s vanjskim stolovima.

“Svako ko želi da postavi nove stolove na javnu površinu u Starom gradu to neće moći da uradi u narednih pet godina, i tačno, to bi, zapravo, značilo zabranu otvaranja novih restorana. Uz to, odlučili smo i da se prostor postojećih restorana, koji se u tom periodu zatvore, neće dodjeljivati za druga poslovanja”, naveo je Franković.

Iako će većina lokalnih ugostitelja pozdraviti tu Frankovićevu mjeru, može se očekivati jneslaganje s dodatkom, odnosno novim rezanjem terasa koje je najavljeno za iduću godinu.

Nakon prošlogodišnjeg smanjenja od 20 odsto, Franković sprema početkom naredne godine smanjenje broj stolova za još deset odsto čime bi se oslobodio dodatnin prostor u ionako prekrcanom gradu.

Da zabrana otvaranja novih restorana nije loša privremena mjera, smatra Ante Vlašić, predsjednik Udruženja ugostitelja Dubrovnik.

On je pozdravio petogodišnji plan kojim se osigurava da cijene iznajmljivanja neće pretjerano rasti, ali i apelovao je da se smanjenje od deset odsto u tersama ne primjeni na sve lokale.

Franković smatra da su reakcije ugostitelja za sada bile korektne.

“Smanjićemo stolove deset odsto, ali zauzvrat ugostiteljima nudimo novi model obnove najma prostora svakih pet godina, u odnosu na dosadašnjih godinu. To će im dati više sigurnosti u poslovanju, a nama bolju strategiju upravljanja javnim prostorom. Uvijek će biti neko ko će se buniti, ali kada bih ja to slušao onda nikada ništa ne bih napravio. Interes građana mi je na prvom mjestu”, zaključio je Franković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније