Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Objavila: M.M ]

01. 11. 2019. 20:10 >> 20:07
6

PENDAROVSKI

Ljuti smo na Makrona, politika proširenja suspendovana

Za članstvo u Evropskoj uniji nema bolje pripremljenih kandidata od Sjeverne Makedonije i Crne Gore, kazao je predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, navodeći da to ne bi promijenila ni nova metodologija pristupanja o kojoj se sve više spekuliše. Pendarovski je, gostujući u emisiji "Živa istina" kazao i da nema građanina S. Makedonije koji nije bio ljut na Francusku zbog blokade otvaranja pregovora sa njegovom zemljom.

"Ne poznajem nijednog čovjeka iz državnog rukovodstva... ko nije bio ljut na Francusku i francuskog predsjednika."- otvoren je predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, odgovarajući u "Živoj istini" na pitanje da li osjeća ljutnju prema Emanuelu Makronu, zbog blokade otvaranja pristupnih pregovora Skoplja sa EU.

Makedonski predsjednik, međutim, naglašava da odluku ne dozivljava kao stav jedne države, već kao potez iza kojega stoji cijela Evropska unija. Baš kao što dugogodišnju blokadu ulaska Makedonije u NATO nije smatrao stavom samo Grčke, nego kompletne Alijanse. "Izvini, ali vi ste se solidarisali sa tom odlukom" - objašnjava svoj rezon Pendarovski.

Nema razumijevanje ni za Makronovu strategiju: prvo reforma koja bi učvrstila EU, pa tek onda nastavak proširenja.

"Mi ne tražimo da sjutra ili u ponedjeljak postanemo punopravna članica. Tražimo da počnemo, da dobijemo šansu, i zatim, kroz tih 35 poglavlja, oni maju vremena do mile volje da se učvršćuju koliko hoće", kaže makedonski predsjednik.

Zatim podsjeća na ono što je njegova država žrtvovala radi euroatlantskih integracija.

"Mi smo jedina država u istoriji svijeta koja je promijenila svoje ime, da bismo dobili datum za pregovore i sjutra postali članica EU i NATO-a. Ja sam imao predsjedničke izbore prije pet, pet i po mjeseci. Moja glavna tačka, uporišna tačka čitave moje propagande bila je da moramo promijeniti ime države, jer jedna zemlja članica te dvije organizacije isto osporava, da bismo ušli u Evropu. I sada, nemamo Evropu! Kako da ja objasnim tim ljudima zašto nemamo Evropu?" - pita (se) predsjednik Pendarovski.

Iskreno odgovara i na pitanje o šansama da se, na insistiranje Finske, do kraja predsjedavanja te države EU, do Nove godine, Francuska privoli na saglasnost za početak pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije.

"Daću vam najiskreniji mogući odgovor. Dakle, kao čovjek ne vidim nikakvu nadu, kao građanin ove zemlje. Kao predsjednik - da. Zašto? Zato što sam plaćen, ne samo da budem optimista, već i da budem realista."

A, realizam pokazuje u odgovoru na pitanje: da li je politika proširenja EU zamrznuta:

"Ona je suspendovana. Evo da ja upotrebim drugu riječ. Dakle suspendovana."

Razočaranost odlukom Evropskog savjeta kompenzira ubrzana ratifikacija protokola o pristupanju Sjeverne Makedonije NATO. Punopravno članstvo u NATO, "najkasnije u prvom kvartalu sljedeće godine" za Sjevernu Makedoniju važnije je od početka pregovora sa EU- kaže  Pendarovski.

 

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније