Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Blic, Objavio: I. P. ]

01. 11. 2019. 09:01   >>  09:04 3

KAD PREUZME PREDSJEDAVANJE

Hrvatskoj će prioritet biti Zapadni Balkan

Evropa koja se razvija, povezuje, štiti i koja je uticajna - to su četiri krovna područja na kojima će se temeljiti hrvatsko predsjedavanje EU, najavio je na konferenciji za novinare predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković, piše "Euraktiv".

 

Hrvatska će 1. januara 2020. godine prvi put preuzeti kormilo nad najvećim trgovinskim blokom na svijetu, te će sljedećih šest mjeseci imati glavnu ulogu u rješavanju gorućih problema Evropske unije.

Bregzit, formiranje nove Evropske komisije i donošenje novog budžeta EU biće na samom vrhu ljestvice prioriteta Hrvatske u tom razdoblju, a tim će zadacima vlada Hrvatske pridružiti i strateške prioritete četiri krovna područja.

"Naše predsjedanje EU dolazi u prelomnom trenutku za Evropu i cijeli svijet. Kriza multilateralizma, nova trka u naoružanju, klimatske promjene i rastuća teroristička nesigurnost obilježiće šest mjeseci našeg mandata, kao i činjenica da ćemo predsjedništvo preuzeti na samom početku novog petogodišnjeg razdoblja Unije", izjavio je Plenković na početku govora.

Produbljivanje tržišta najvećeg trgovinskog bloka na svijetu, ulaganje u inovacije i istraživanje i digitalizacija biće osnova “Evrope koja se razvija”.

Plenković smatra da bi izgradnja zadovoljnijeg i vitalnijeg društva trebalo da bude misao vodilja hrvatskog mandata na čelu EU, stoga će se poseban naglasak staviti na razvijanje ekonomije koja počiva na temeljima ekološke održivosti kako bi se uspješno sprovela tranzicija na niskougljeničnu i kružnu poljoprivredu.

Time će se, smatra premijer Hrvatske, odgovoriti i na rastuće klimatske promjene. Posebna će se pažnja posvetiti demografskim izazovima, kojima će se u sklopu svog portfelja u Evropskoj komisiji baviti i hrvatska komesarka Dubravka Šuica.

S obzirom na to da Evropa može svoju ulogu globalnog učesnika unaprijediti samo širenjem uticaja u susjedstvu, smatra Plenković, jedan od ključnih prioriteta Hrvatske tokom predsjedanja EU biće rehabilitacija dijaloga između Brisela i država Zapadnog Balkana, a to će biti tema zagrebačkog samita planiranog za januar.

Republika Hrvatska veliku će pažnju posvetiti i jačanju transatlantskih veza, te odnosu sa državama Dalekog istoka.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније