Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Beta, Objavio: I. P. ]

29. 10. 2019. 12:29   >>  12:28 6

PENDAROVSKI SAOPŠTIO

Promjena granica na Balkanu donosi samo probleme

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je da je principjelno protiv promjena granica na Balkanu, ali i da je prihvatljivo svako rješenje koje postignu Beograd i Priština uz međunarodnu garanciju da važi samo u tom slučaju.

 

U intevjuu za Al Džazira Balkans, on je rekao da je "svako rjeršenje do kojeg dođu Beograd i Priština prihvatljivo, da mora da bude prihvatljivo za čitav svijet i za direktne susjede, kao što je Sjeverna Makedonija, pod uslovom da ima neke garancije međunarodne zajednice da se na tome završava i da neće imati nekakav domino efekat".

"Znači, to što riješe Beograd i Priština sa snažnom podrškom, pretpostavljam, međunarodnih faktora, najvećih na svijetu, da to mora da važi samo između Beograda i Prištine, a ne da bude princip i u drugim zemljama ovog regiona", rekao je Pendarovski.

Kako je prenio Kabinet predsjednika Sjeverne Makedonije, on je ponovio da principijelno smatra da promjena granica na Balkanu može da donese samo probleme, kada se zna teška, duga i mučna istorija ovog regiona.

"U principu, bilo koju granicu na svijetu da pokušate da pomjerite, evo u Americi i Kanadi, izazvaće političke turbulencije. Načelno sam protiv ideja da se pomjeraju granice prateći etničku distribuciju stanovništva, na Balkanu to je posebno polje", istakao je Pendarovski.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније