Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

28. 10. 2019. 08:19 >> 08:19
18

GRABAR KITAROVIĆ

Ne uvjeravajte me u život kakav nije bio

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović pokušala da objasni šta je htjela da kaže kada je izjavila da je živjela iza "gvozdene zavjese".

Grabar-Kitarović je kazala da je njen govor u Vašingtonu povdom priznanja Fondacije Fulbrajt koje joj je uručeno, u kojem je, između ostalog, pomenula da je živjela iza "gvozdene zavjese", imao toliko sadržajnih poruka da je fokusiranje na tu jednu stvar "vrlo, vrlo površno" i "nije dobro za ovo društvo".

"Čerčill je rekao da se 'gvozdena zavjesa' spustila od Šćećina na Baltiku do Trsta na Jadranskom moru i da su iza nje ostale sve prijestonice srednjoevropske kulture, u koju je tada uključio i Beograd. Bez obzira kako su se stvari mijenjale, bio neko nesvrstan ili ne, nije bio neutralan", izjavila je Grabar-Kitarovićeva novinarima na premijeri filma o kapitenu Hajduka Ivanu Gudelju u Splitu.

Hrvatski portal Index ocijenio je juče da je netačna izjava hrvatske predsjednice prilikom uručenja nagrade američke Fondacije Fulbrajt, da je bila "djevojka rodjena sa pogrešne strane Gvozdene zavjese".

Portal je naveo da je ona to nekoliko puta ponovila na nekoliko različitih skupova, i istakao da se Hrvatska u okviru Jugoslavije nalazila neko vrijeme iza Gvozdene zavjese, ali da nije tačno da se Grabar-Kitarović rodila iza nje.

Index podsjeća da se pod tim terminom podrazumijeva imaginarna granica koja je dijelila Evopu na dva dijela, kapitalistički Zapad i socijalistički Istok, i da je ona stvarno obuhvatala dio do Trsta, međutim, Jugoslavija se još 1948. godine odvojila od istočnog bloka i postala nezavisna od blokova i kasnije članica Pokreta nesvrstanih.

Pojašnjavajući svoj govor u subotu prilikom primanja nagrade Fulbrajt, ona je poručila da "niko ne treba da je uvjerava u život kakav nije bio".

"Svi smo to prošli u bivšoj Jugoslaviji, svi znamo kako je bilo i kako je bilo putovati s crvenim pasošom, kakva ste poniženja doživljavali, šta je to značilo plaćati depozit. Ako je iko nostalgičan za bivšom Jugoslavijom, idemo uvesti jedan dan bivše Jugoslavije. Znate ko će najviše profitirati? Ja lično, jer ako kažete bilo šta protiv mene, završićete na Golom otoku", kazala je Grabar Kitarovićeva.

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније