Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Objavio: I. P. ]

28. 10. 2019. 07:45 >> 07:45
6

PODRŠKA SINDIKATA

I BiH bi neradnu nedjelju kao u Crnoj Gori

Crna Gora je odlučila da ukine rad nedjeljom, a o tome se ovih dana razmišlja i u Bosni i Hercegovini (BiH).

 

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović za Avaz je rekao da podržavaju slobodan dan nedjeljom, jer su trgovci najmanje plaćeni u BiH.

"Njihova radna sedmica često traje i duže od 40 sati i za prekovremeni rad su rijetko plaćeni. Mi zagovaramo da treba uvesti princip neradne nedjelje i praznika i kod nas. Nažalost, kad je takav zahtjev u pitanju, mi tapkamo u mjestu", smatra Šatorović.

Zakon se odnosi na trgovine na malo i veliko, a usvojen je u julu. Protiv njega bili su veliki trgovački centri, koji su naveli da tokom vikenda imaju najveću zaradu i da bi im neradne nedjelje značajno smanjila prihode.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, za Avaz je rekao da takve zakone i odluke treba diktirati tržište.

"Nekim trgovcima se isplati da rade nedjeljom, a nekima ne. Onaj ko bude radio nedjeljom dužan je da radnike dodatno plati. Inspekcija to, naravno, treba da kontroliše, ali ipak bi to tržište najbolje regulisalo. Kome se isplati, neka radi, kome ne, neka zatvori radnju. Ne treba zabranjivati, samo prepustiti da odluče oni kojima je isplativo", kaže Smailbegović.

Primjera radi, Hrvatska je prije nekoliko godina uvela isti zakon, ali je ukinut nakon pola godine. Pobunili su se trgovci iz turističkih gradova jer, kako su tada naveli, najviše profita imaju vikendima, kada je najviše turista.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније