Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Blic, Objavio: I. P. ]

23. 10. 2019. 10:48   >>  10:47 1

U HRVATSKOJ

Predsjednički izbori najvjerovatnije 22. decembra

Prvi krug izbora za predsjednika Hrvatske najvjerovatnije će biti održan 22. decembra, tri dana uoči Božića, što znači da bi drugi krug bio 5. januara naredne godine.

Pozivajući se na izvore iz vladajuće HDZ, "Večernji list" piše da su drugi datumi mogući samo u slučaju vanrednih događaja.

Formalno, odluku o datumu izbora donosi vlada i ona mora biti objavljena najranije 60, a najkasnije 30 dana prije isteka mandata aktuelne predsjednice Kolinde Kolinde Grabar-Kitarović.

Ove zakonske i ustavne odredbe vladi daju mogućnost da raspiše izbore između 19. decembra i 19. januara, ali s obzirom na to da se oni uvijek održavaju nedjejom, mogući izborni dani su 22. ili 29. decembra ili 5, 12. i 19. januara.

U HDZ-u su se odlučili za najraniji mogući datum, a izvori lista tvrde da u tome nije bilo neke posebne kalkulacije, odnosno da nijesu razmišljali o tome koji bi od mogućih datuma bio povoljniji za njihovu kandidatkinju.

"Nema tu nikakve intrige, ni nekog posebnog razloga zašto smo se odlučili baš za 22. decembar. I raniji predsjednički izbori bili su krajem decembra, a s obzirom na ustavne rokove, nema smisla kalkulisati s datumima u sjanuaru i raspisivati izbore u zadnji čas", kazao je visokopozicionirani član HDZ-a, uključen u kampanju Kitarovićeve.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније