Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92.net, objavila B.B. ]

21. 10. 2019. 08:24   >>  08:24 1

ZBOG ODLOŽENIH PREGOVORA SA EU

Zaev podnosi ostavku, izbori 12. aprila 2020.

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev daće ostavku 3. januara 2020, a prijevremeni izbori u toj zemlji će biti održani 12. aprila.

Tako su se dogovorili sinoć lideri političkih partija na sastanku kod predsjednika države Steva Pendarovskog, a koji je bio zakazan prošlog petka nakon što su evropski lideri odlučili da odlože početak pristupnih pregovora EU sa Skopljem.

Zaev je nakon sastanka izjavio da je njegova stranka Socijaldemokratski savez ponudila da izbori budu održani 22. ili 29. decembra ove godine, ali da se opozicija suprostavila toj ideji, jer smatra da tehničkoj vladi nije dovoljno 100 dana.

O tehničkoj vladi, inače, za sada nema detalja, niti ko će biti tehnički premijer, kao ni ministri u resorima unutrašnjih poslova, rada i socijalnih pitanja.

Zaev je na hitne prijevremene izbore pozvao juče, nakon što je Evropski savjet odložio početak pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom.

Poziv Zaeva su pozdravili lideri svih političkih subjekata u toj zemlji.

Inače, više evropskih zvaničnika, ali i analitičara upozorilo je da bi posljedice nedavanja datuma Sjevernoj Makedoniji i Albaniji mogle imati dalekosežne posljedice za cio region. Svakako se najviše dobijanju datuma nadala Sjeverna Makedonija, koja je čak i promijenila ime.

Takođe, ni ostale zemlje kandidati za članstvo EU, među kojima je i Srbija, sa zebnjom su dočekale vijest o "odbijanju" Sjeverne Makedonije, a pitanje koje je ostalo da visi u vazduhu - hoće li se EU ikada proširiti na naše prostore.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније