Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ Objavio: O.Z ]

16. 10. 2019. 20:59   >>  20:52 4

PROSVJETARI NASTAVLJAJU ŠTRAJK

Plenković najavio povećanje plata

Premijer Hrvatske Andrej Plenković najavio je danas da će vlada ponuditi povećanje plata u idućoj godini od 6,12 odsto svim državnim i javnim službenicima.

"Ponudićemo povećanje plata u idućoj godini od 6,12 odsto svim državnim i javnim službenicima, u tri talasa povećanja od po dva odsto. Da bismo to mogli da obezbijedimo, odlažemo smanjenje stope PDV-a za jedan postotni bod koje je bilo planirano od 1. januara", rekao je hrvatski premijer u Saboru tokom podnošenja godišnjeg izvještaja o radu vlade.

Aludirajući na zahtjeve školskih sindikata za povećanje koeficijenta složenosti poslova za šest odsto, zbog čega su hrvatske škole u štrajku od prošlog četvrtka, premijer je rekao da je svjestan da su "brojni koeficijenti nepravedni i da su se godinama nekonzistentno mijenjali".

"Želimo da riješimo i to pitanje, i za to ćemo angažovati stručnjake koji će na temelju detaljne analize precizno utvrditi realnu složenost svih poslova", rekao je premijer i dodao da je vlada otvorena za dijalog sa socijalnim partnerima.

Prosvetari nastavljaju štrajk

Školski sindikati najavili su, međutim, da nastavljaju štrajk, jer, kako su rekli, premijerova najava ne rješeva problem zaposlenih u sistemu obrazovanja, koji štrajkuju već peti dan.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec rekao je danas na konferenciji za novinare da školski sindikati traže povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 odsto, koliko zaostaju za drugim javnim službenicima kada je riječ o složenosti poslova.

"Povećanjem osnovice za sve jednako to zaostajanje se ne smanjuje, zadržava ga u relativnom obliku, ali u apsolutnom se povećava razlika tih plata", rekao je Mihalinec.

Sindikati su oštro kritikovali premijera što sindikatima šalje ponude sa saborske govornice. Mihalinec je najavio da će se poslije današnjeg prekida rada u osnovnim i srednjim školama u Zagrebu, štrajk po cirkularnom modelu sjutra nastaviti u Zadarskoj, Vukovarsko-sremskoj, Sisačko-moslavačkoj i Karlovačkoj županiji.

"Ukoliko dotad ne bude poziva i razgovora s predsjednikom Vlade o koeficijentima, štrajk se i dalje nastavlja u županijama koje u štrajku nijesu bile", rekao je Mihalinec i dodao da će sjutra objaviti kako će se štrajk odvijati od ponedjeljka.

Štrajk je u međuvremenu najavio i Nezavisni sindikat nauke i visokog obrazovanja.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније